Plenković skriva koliko točno zarađuje Ramljakova bivša tvrtka: "To nije informacija"

Foto: Patrik Macek/Pixsell, Petar Glebov/Pixsell

IZ VLADE i dalje skrivaju koliko iznosi naknada za uspjeh Texo Managementa, tvrtke bivšeg vladinog povjerenika. Odbili su Indexov zahtjev za pristup informacijama, napisali su nam kako prema Zakonu o pravu na pristup informacijama - informaciju koju smo zatražili, ne smatraju informacijom.

>> INDEX DOZNAJE Ramljakova afera postala još gora, uz milijunske honorare dobit će i nagradu


Sada već bivši vladin povjerenik Ante Ramljak, 5. veljače predao je premijeru svu dokumentaciju vezanu uz angažiranje savjetnika u Agrokoru.

Plenković je tjednima proučavao papire, no nikada nalaz te analize nije predočio javnosti. Ramljak je 21. veljače dao ostavku, samo dva dana nakon što smo objavili izvadak iz njegove mirovinske kartice iz kojeg je bilo vidljivo da je dvadeset dana nakon što je postao povjerenik još bio zaposlenik Texo Managementa, koji je dobio najmanje 12 milijuna kuna vrijedan godišnji ugovor.

Nagrada za uspjeh AlixPartnersa - 60 milijuna kuna, koliko od toga ide Texo Managementu?


Na saborskom saslušanju Ramljak je kazao kako nagrada za uspjeh AlixPartners iznosi 8 milijuna eura, nije odgovorio koliko će od te svote, koja iznosi skoro 60 milijuna kuna pripasti Texo Managementu.

Zato smo tu informaciju zatražili od Vlade, poslali smo im 7. veljače zahtjev za pristup informacija na koje su dan nakon Ramljakove ostavke poslali odgovor, koji je nakon neuspjele dostave pošte krajem prošlog tjedan konačno došao Indexu.

Odbili su naš zahtjev obrazloživši time što Vlada RH nije izradila traženu dokumentaciju, nego Agrokor i Texo Management koji nisu obveznici primjene Zakona o pristupu na pravo informacijama. Nije ni proveden test razmjernosti i javnog interesa. Za traženu informacija Vlada kaže da se ne može smatrati informacijom u smislu članka 5. stavka 1 točke 3. Zakona.

Ramljak dao dokumentaciju premijeru koji je odbija dati javnosti


Ante Ramljak je predao dokumentaciju premijeru, predstavniku javne vlasti koji je trebao provjeriti je li sve uredu s procesom. Premijer koji je dobio tu dokumentaciju sada je odbija podijeliti s javnosti. Zašto javnost ne smije znati ukupnu vrijednost posla koja je omogućena Ramljakovoj bivšoj tvrtki i drugim savjetnicima zahvaljujući odlukama koje su donijeli oni koji tu istu javnost moraju zastupati - političari?

Jedna ostavka nije dovoljan epilog afere savjetnici. Sukob interesa često se definira kao predvorje korupcije, koju Plenkovićeva vlada zabrinjavajuće tolerira. Ako su računi bili čisti, zašto su iznosi i dalje nepoznati? A da nisu čisti, pokazuje i iznuđena Ramljakova ostavka.



Pročitajte više