Karlovački policajci prijete zatvorom ljudima koji ih snimaju

Foto: 123rf, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

OPĆI sindikat MUP-a i Policijska uprava karlovačka izdali su priopćenja u kojima su reagirali zbog navodne štete ugledu policije, do kojeg je došlo nakon objavljenih članaka na portalu Radio Mrežnica.
 
Građani su u Dugoj Resi i Ogulinu fotografirali policajce u vožnji bez sigurnosnog pojasa i prilikom nepropisnog parkiranja pa su iz Općeg sindikata MUP-a i PU karlovačke odlučili "dostaviti nekoliko informacija".
 
Iz Sindikata poslali oštru poruku građanima
 
Opći sindikat MUP-a u Karlovcu osjetio se pozvanim reagirati na natpise o policijskim postupcima, ali i objavu fotografije koju su građani snimili u Ogulinu.
 
Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
"Smatramo da medijski naslovi o nepoštivanju prometnih propisa policijskih službenika u kojima su objavljene fotografije koje su na poziv nekih medija fotografirali i poslali građani, ne idu na korist nikome, a ponajmanje građanima u čijem interesu treba raditi policija, ali i mediji.
 
Napominjemo da se niti na koji način ne protivimo medijskom izvještavanju i ukazivanju na policijske propuste, međutim u posljednje vrijeme pojedini mediji pozivaju građane na fotografiranje policijskih postupanja, što zakonom nije dozvoljeno, te u medijima izlaze fotografije nepropisno parkiranih policijskih vozila i drugih postupanja koja mediji u tim člancima tumače kao propuste u radu policije, što također nije točno, odnosno zakonski je regulirano i policiji dozvoljeno", navode iz Sindikata.
 
"Do tri godine zatvora za neovlašteno snimanje onoga što nije u javnom interesu"
 
"Naime, članak 150. Zakona u sigurnosti prometa na cestama kaže da „Iznimno od odredbi članka 149. ovog Zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju se odredbe ovog Zakona o ograničenju brzine (članak 52. - 55.), prelaženja iz trake u traku (članak 75. stavak 1.), o poštivanju prometnih
znakova (članak 12. stavak 4.) i o zaustavljanju i parkiranju (članak 79., 80., 82. i 83.) te zabrani upotrebe mobitela (članak 196. stavak 3.)".
 
"Isto tako svjedoci smo medijskih natpisa o uznemirivanju građana i vozača koje su policijski službenici za vrijeme trajanja jedne policijske operativne akcije zaustavljali pod rotirajućim svjetlima, nakon što su kod istih uočili određene prekršaje, a kroz tekstove u tim člancima se policijske službenike koji su svoj posao obavljali u skladu sa zakonom, dovodi u situaciju da se o njima neopravdano stvara negativna slika u javnosti. Vjerujemo da građanima nije ugodno bilo koje policijsko postupanje, posebice kad ih se zaustavlja pod rotirajućim svjetlima, ali želimo ukazati na činjenicu da se policijske akcije, postupanja i represija prometnih prekršaja rade u cilju smanjenja prometnih nesreća i povećanja sigurnosti u prometu. Svakako je manje zlo da se građanin osjeća neugodno kad je opravdano sankcioniran zbog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, nego da se zbog tog istog prekršaja dogodi prometna nesreća s poginulim osobama, čemu smo također imali prilike svjedočiti.
 
Ovim putem želimo istaknuti da se pozivanjem na fotografiranje policije građane dovodi u situaciju da se izlažu zakonskim sankcijama jer Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora za osobe koje neovlašteno snimaju ono što nije u javnom interesu ili drugom interesu koji je važniji od interese zaštite privatnosti snimane osobe. Građani nisu novinari, a svjedoci smo činjenice da je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo prošle godine podnijelo optužnicu protiv 26-godišnjaka zbog neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja policajca", upozoravaju iz Sindikata.
 
"Snimanjem se samo možete uvaliti u još veće probleme"
 
"Vjerujemo da niti jedan medij nije u lošoj namjeri objavljivao ovakve informacije, ali postoji način na koji se utvrđuje je li policajac prekoračio ovlasti ili i sud odlučuje o tome jesu li snimke opravdane. Vjerujemo da je svima, građanima, medijima i policiji, u interesu da znaju u što se upuštaju prilikom fotografiranja policijskih službenika.
 
Postoje izuzeci kad će ovi postupci biti opravdani i sud će ih sigurno uvažiti, no građani koji su uhvaćeni u nekom prekršaju i revoltirani sankcijama snimaju policiju, moraju znati da se na taj način samo još više mogu uvaliti u probleme", stoji u priopćenju Općeg sindikata MUP-a.
 
PU Karlovačka: Snimanje šteti ugledu policije
 
Oglasili su se i iz Policijske uprave karlovačke. Tvrde da moraju potpunije informirati javnost o konkretnim slučajevima jurnjave pod rotirkama i nepropisnog parkiranja.
 
I njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:
 
"Nastavno na objavljene članke na portalu Radio Mrežnice pod nazivom „VIDEO: Brza i žestoka policija u D. Resi: Cijeli dan „love“ vozače i jure za njima pod rotirkama“ od 13. ožujka 2018., „Građani ogorčeni: Motoristi vam divljaju pred nosom, policajci telefoniraju dok voze, ne vežu se, a za nama jurite s rotirkama?!“ od 14. ožujka i „FOTO: Ovako parkira ogulinska policija pa ode u voćarnu“ od 15. ožujka radi potpunije informiranosti javnosti, a što se tiče rada policije, smatramo za shodnim reagirati jer navedeno šteti ugledu policije te u nastavku dostavljamo nekoliko informacija.
 
S razine Policijske uprave karlovačke 13. ožujka 2018. godine u vremenu od 10:00 do 16:00 sati, na području Postaje prometne policije Karlovac, Policijske postaje Duga Resa i Policijske postaje Slunj, sukladno European Traffic Police Network - Tispol provedena je preventivno represivna akcija na četiri najčešća prometna prekršaja koje čine vozači i to na prekršaje nepropisne brzine, korištenja mobitela za vrijeme vožnje, nepropisnog pretjecanja te ne korištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, a koju smo i najavili na našoj web stranici.
 
"Policija radi svoj posao"
 
U tom pogledu sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilniku o načinu postupanju policijskih službenika u obavljanju nadzora i upravljanja prometom na cestama, policija prilikom uočavanja prekršaja zaustavlja vozila, vrši nadzor i kontrolu vozila i vozača te ukoliko je utvrđen prometni prekršaj postupa sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnom zakonu", objašnjavaju iz PU karlovačke.
 
"Isto tako ukoliko policijski službenik uoči da je sudionik u prometu počinio jedan od prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama može sudioniku u prometu, sukladno prethodno navedenom Pravilniku, uz upaljeno plavo rotacijsko svijetlo ili bljeskalice plave boje, zvučne signale izdati odgovarajuću naredbu ili zapovijed s kojom ga isključuje iz prometa, vodeći pritom računa o sigurnosti svih sudionika u prometu.
 
Iako se ponekad u javnosti stvara negativna slika u smislu postupanja policije, ovakav način rada je sukladan pozitivnim zakonskim propisima i policija ga primjenjuje prema prekršiteljima u prometu. Navedeni način rada nije pravilo već iznimka te očekujemo da neće stvoriti negativnu percepciju građana prema radu i postupanju policije, obzirom da je svrha i cilj navedenog postupanja podizanje stanja sigurnosti u prometu, briga o životima i imovini građana te najranjivijoj skupini sudionika u cestovnom prometu, kao i dostizanju europskih standarda ponašanja svih sudionika u prometu", zaključuju iz karlovačke policije.

Pročitajte više