Turci ubili mladu Britanku koja se borila na strani Kurda

Foto: Twitter

BRITANKA Anna Campbell, iz Lewesa, East Sussex, poginula je u bitci za Afrin na strani sirijsko-kurdskih snaga.
 
Campbell je bila dobrovoljka u redovima kurdskih jedinica ženske obrane (YPY), ženskog ogranka Jedinica narodne obrane (YPG) u Afrinu, gradu koji su nedavno zauzele snage Turske i Slobodne sirijske vojske (FSA). Vojni konvoj u kojem je putovala pogodila je turska raketa u petak, 16. ožujka. 
 
Campbell, dakako, nije jedini strani dobrovoljac u redovima ljevičarskih kurdskih pobunjenika koji se uz potporu koalicije predvođene SAD-om od 2015. bore protiv Islamske države u Siriji. Ona je već osmi britanski državljanin, ali i prva žena koja je poginula u Siriji boreći se za YPG. 
 
Zapovjednici je nisu htjeli pustiti, ali ona je inzistirala
 
Kako javlja Guardian, Campbell je u Siriju otišla 2016. kako bi se borila protiv ISIS-a. No kad su Turska i FSA nedavno napali kurdsku enklavu Afrin, ova Britanka je tražila od svojih zapovjednika da je pošalju s bojišnice u jugoistočnoj pokrajini Deir Ez-Zor u Afrin, na drugi kraj zemlje. 
 
“Oni su prvo odbili, ali bila je nepopustljiva, i čak je obojala svoju plavu kosu u crno kako bi izgledala manje upadljivo kao zapadnjakinja. Na kraju su popustili i pustili je da ide”, rekao je izvor iz YPY-a za Guardian. Zapovjednica i glasnogovornica YPY-a Nesrin Abdullah opisala je njeno “mučeništvo” kao “veliki gubitak zbog toga što je sa svojom međunarodnom dušom, svojim revolucionarnim duhom, koji je demonstrirao moć svih žena, izražavala svoju volju u svim svojim postupcima”. “Iako smo je pokušali držati dalje od fronte, napadi turske države bili su vrlo teški”. 
 
Njen otac Dirk Campbell opisao ju je kao “predivnu kćer punu ljubavi” koja bi “učinila bilo što da stvori svijet u koji je vjerovala”. “Anna je bila vrlo idealistična, vrlo ozbiljna, vrlo svesrdna i željela je stvoriti bolji svijet. Nije se borila kad je umrla, bila je uključena u defenzivnu akciji protiv turskog upada”, rekao je. “Rekao sam joj, naravno, da stavlja svoj život u opasnost, što je ona dobro znala. Osjećam da sam trebao učiniti više da je uvjerim da se vrati, ali bila je nepopustljiva”, doda je otac.  
 
Dok kurdski pobunjenici tursku vojnu akciju nazvanu “Maslinova grančica” opisuju kao invaziju, a njihove sirijske saveznike kao džihadiste, za Tursku je YPG samo ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je u Turskoj zabranjena i proglašena terorističkom organizacijom. Turske i pobunjeničke snage jučer su zauzele Afrin, nakon što su kurdske snage podnijele velike gubitke u dvomjesečnoj bitci i povukle se iz grada. 
 

Pročitajte više