Vijača je zakon: Zateže tijelo, smanjuje kilograme te uništava celulit

 

Foto: 123RF

ČESTO se može čuti kako je preskakanje vijače učinkovitiji kardio trening od trčanja.

Tako kažu da samo 10 minuta preskakanja vijače troši kalorija kao 30 minuta trčanja pa zašto još uvijek ignorirate ovaj učinkoviti i zabavni kardio trening?
 
 
Ako vas još malo treba nagovarati da za 50-ak kuna nabavite ovaj rekvizit, za početak vam donosimo još neke prednosti ove aktivnosti: poboljšanje kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti, koordinacije i ravnoteže, zatezanje mišića (noge, ruke, leđa, trbuh, ramena), ali i pomoć u rješavanju jednog od najvećih ženskih neprijatelja ljepote - celulita.
 
No prije nego krenete s ovim treningom, morate znati osnove preskakanja vijače jer ako radite pogrešno, možete skakati do preksutra bez rezultata, a da ne spominjemo razne ozljede.
 
Ono na što prvo trebate paziti jest dužina vijače. Stanite nogom na pola vijače, a dobra visina tada je ona na kojoj su vam ručke otprilike do visine grudi. Prednost je i ta što se vijača uglavnom preskače u prirodi, što je odlično za rješavanje nakupljenog stresa, no izbjegavajte tvrde podloge.
 
 
Budite opušteni dok skačete, gledajte prema naprijed, s nogama lagano savijenim u zglobu koljena i laktovima blizu tijela te se obavezno zagrijte prije početka preskakanja, npr. laganim trčanjem. Vijača se također vrti iz zgloba te nije potrebno skakati previsoko.
 
Sunožni preskoci, nadalje, nisu jedini koje možete izvoditi s vijačom. Tu su i trčanje u mjestu, poskoci na jednoj nozi, dupli preskoci, osmice te skakanje naprijed-nazad, lijevo-desno. Mijenjajte trening kako vam on ne bi postao dosadan. 
 
Odličan kružni trening možete napraviti i tako da preskačete vijaču 30, 45 ili 60 sekundi, a zatim isto toliko radite čučnjeve, iskorake, trčite u mjestu, trčite u mjestu s visokim podizanjem koljena, sprintate, penjete se uz stepenice, izvodite čučanj-skok, jumping jacks, marince, sklekove ili nešto deseto. 
 
Prvih par treninga nipošto nemojte pretjerivati, izvedite otprilike 100 preskoka, a zatim povećavajte broj ponavljanja i vrijeme rada. Vjerujemo kako se ne želite upaliti odmah nakon prvog treninga ili još gore, ozlijediti.
 
 
Što se tiče celulita, kada smo ga već spomenuli, ovo je vježba koja će utjecati na njegovu smanjenu vidljivost, ako trenirate najmanje 3-4 puta tjedno. Naravno, i dalje morate paziti na što pravilniju prehranu te ispijanje dovoljno vode tijekom dana. No vijača tako ne samo da podiže vašu stražnjicu, već umara noge i uništava celulit.
 
Jesmo li vas napokon zainteresirali za ovu aktivnost?

Pročitajte više