Merkel u Poljskoj razgovara o migrantima i jedinstvu Europske unije

Foto: Hina/EPA 

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas će u Poljskoj na susretu s najvišim dužnosnicima te zemlje naglasiti važnost bilateralnih veza i potrebu za europskim jedinstvom, u vrijeme kada raste napetost oko poljskih pravosudnih reformi i stajališta Varšave oko migracija.
 
Merkel će se sastati s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i predsjednikom Andrzejom Dudom, koristeći svoj drugi posjet inozemstvu otkad je dala prisegu za četvrti kancelarski mandat kako bi naglasila važnost koju Njemačka pridaje Poljskoj, u vrijeme njezinih pojačanih tenzija i s Rusijom i sa SAD-om.
 
Poljska je sve više zabrinuta oko ruske vojne agresije, nesigurna oko stalnih zaokreta u američkoj vanjskoj politici, te nezadovoljna činjenicom da Brexitom gubi saveznika kojeg je vidjela u Londonu u protivljenju budućem širenju eurozone.
 
"Merkel ima prigodu razjasniti poljskoj vladi da se europski demokrati zajednički moraju suprotstaviti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu i (američkom predsjedniku Donaldu) Trumpu, i za dobrobit Poljske", kazala je Franziska Brantner, glasnogovornica njemačkih Zelenih.

Vodit će se razgovori o plinovodu Sjeverni tok 2
 
Njemačka čelnica imat će prilično osjetljivu ulogu, a ulozi su visoki jer bi uspjeh protuimigrantskih stranaka u Austriji i u Italiji mogao pogoršati napetosti između Bruxellesa i srednjoeuropskih zemalja poput Poljske.
 
"Plinovod Sjeverni tok 2 bit će također jedno od važnih pitanja na dnevnom redu sastanaka, kao i budućnost Europske unije, budući proračun EU-a i mnoga druga pitanja", rekao je Michal Dworczyk, šef kabineta poljskog premijera.
 
Plinovod bi dovodio ruski plin Njemačkoj izbjegavajući tranzit preko Ukrajine. On ima zeleno svjetlo Njemačke, ali Poljska smatra da bi se zapadne sankcije trebale odnositi i na njega.
 
Glasnogovornica poljske vlade Joanna Kopcinska kazala je da se Varšava nada "dobroj i pragmatičnom suradnji s Berlinom".
 
U petak je u Poljskoj već boravio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas koji se založio za oživljavanje Weimarskog trokuta, političke platforme za suradnju osnovane 1991. između Njemačke, Poljske i Francuske.

Pročitajte više