Turisti plaćaju 22 tisuće kuna da obiđu mjesta na Balkanu koja vam ne bi palo na pamet posjetiti

Foto: 123rf
NA SVOJIM internetskim stranicama američki Atlas Obscura nudi zanimljiv i neobičan turistički sadržaj, a u ponudi se našla i balkanska tura.

Poznati po tome da nude putovanja kakva se teško nalaze u drugim turističkim agencijama, ni ovom putovanju nisu pristupili na konvencionalan način, već su umjesto klasičnih turističkih mjesta, ovu su ponudu nazvali Povijesni futuristički spomenici Balkana.

U travnju ove godine svoje zainteresirane putnike vode u dvanaestodnevni obilazak spomenika na području triju zemalja bivše Jugoslavije. Na repertoaru su se našle Hrvatska, Srbija, te Bosna i Hercegovina.

"Dijelovi ovih čudesno bizarnih spomenika rasuti su brdima i planinama regije, golemi modernistički likovi podignuti u spomen na djela antifašističkih partizana i revolucionara", najavljuju oni pomalo romantično, te dodaju kako ove spomenike neće "štovati kao političke simbole, već kao izvanredna djela koja su spomen događajima koji se nikad ne bi trebali zaboraviti".

Cijena je prava sitnica: 22 tisuće kuna u koje nije uračunat put do Beograda iz kojeg tura kreće, već se za transport putnici moraju snaći sami.

Organizatori naglašavaju da se tura neće sastojati samo od obilazaka spomenika već da će biti uključeni obilasci jezera i planina, podzemnih tunela, isprobavanje lokalne kuhinje i druženje s lokalcima.

Grupa od 12 turista u 12 dana prijeći će oko 2200 kilometara i odsjesti u sva tri glavna grada.

"Ponekad ćemo spavati u modernim hotelima s četiri zvjezdice, dok ćemo nekih noći imati priliku uživati u retro gostoljubivosti starih hotela i sedamdesetih godina koji su jednako zanimljivi kao i spomenici koje obilazimo", obećavaju oni.

U Beogradu se najviše planiraju zadržati na području Novog Beograda, te spomenike u predgrađu, a obilazak će završiti posjetom Kući cvijeća.

U Hrvatskoj im je prva postaja Vukovar gdje će obići najveću Hrvatsku riječnu luku, zatim ratom pogođeni centar, Vodotoranj i Spomenpark. Putem do Zagreba obići će Slavonski brod, Jasenovac i Spomenik revolucije naroda Moslavine kod Podgarića.

Zagreb će obići s naglaskom na povijest i urbanu kulturu, a obići će i povijesne crkve i napuštene dvorce, te čuti priče o duhovima u napuštenom sanatoriju Brestovac na Medvednici.

Prije odlaska iz Hrvatske posjetit će Petrovu Goru i Plitvička jezera gdje će provesti dva dana. Na repertoaru će se također naći posjet Zračnoj luci Željava i napuštenom kompleksu tunela ispod same granice Hrvatske i Bosne.

U Bosni i Hercegovini posjetit će Banja Luku, Memorijalni park Garavice, planinu Kozaru i toranj, Sarajevo i Sutjesku, a imat će se prilike prošetati napuštenom bob stazom koja je izgrađena za Olimpijadu 1984.

Posljednji dani će biti rezervirani za spomenike južnoj Srbiji poput kompleksa Kadinjače kraj Užica, Čačka, Kruševica, Popine i Niše, a cijela će ruta završiti u Beogradu.
 

Pročitajte više