Sjevernokorejski ministar posjetio Švedsku, održani razgovori o nuklearnom pitanju

Screenshot: YouTube
 
SJEVERNOKOREJSKI ministar vanjskih poslova i njegova švedska kolegica završili su u subotu trodnevne razgovora usredotočene na mirno rješavanje nuklearnog pitanja na korejskom poluotoku.
 
"Ministri vanjskih poslova razgovarali su o mogućnostima i izazovima diplomatskih napora prema postizanju mirnog rješenja spora kao i o bilateralnim odnosima", priopćilo je švedsko ministarstvo vanjskih poslova.
 
Dodalo je da Sjeverna Koreja treba nastaviti djelovati u skladu s nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti kada se radi o nuklearnom oružju i raketnom programu.
 
 
Trump pristao na sastanak s Kimom do kraja svibnja
 
Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho stigao je u četvrtak na razgovore sa švedskom šeficom diplomacije Margot Wallstrom, tjedan dana pošto je američki predsjednik Donald Trump načelno prihvatio prijedlog o organiziranju povijesnog summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.
 
Razgovori su trebali završiti u petak, ali dvije strane odlučile su produljiti ih kako bi izvukle korist iz "konstruktivne atmosfere", kako ih je nazvala Wallstrom. Švedska je izrazila potporu najavljenom sastanku Trumpa i Kima.
 
Američki predsjednik Trump pristao je sastati se s Kim Jong-unom do kraja svibnja kako bi razgovarali o programu nuklearnog oružja. Zasad nije poznato kada ni gdje bi se mogli sastati. 

Pročitajte više