Ivu Radić vrijeđaju zbog podrške Istanbulskoj: "Ne zamaraj glavicu nečim tebi nedokučivim"

Foto: Instagram

INSTAGRAMOM se posljednjih dana širi pokret kojim brojne poznate osobe žele potaknuti vladu da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju.

Posljednja u nizu poznatih koja se priključila jest Iva Radić, koja se s natpisom fotografirala u svom domu. Iako su prije nje slične fotografije objavili glumci Ecija Ojdanić i Jan Kerekeš, bivša manekenka Viktorija Rađa te fotografkinja Sonja Dvornik, ni pod jednom od njih nije se razvila toliko žučna rasprava kao kod nje. Na kraju su se u raspravu s konzervativcima uključile Vlatka Pokos i Tatjana Dragović, dok su Severina Kojić i Hana Hadžiavdagić Tabaković emotikonima pružile podrški bivšoj Kraljici Hrvatske.

"Ma kakva zaštita žena? O čemu pričate? To je samo još jedna laž i obmana zloga. To je sotonska konvencija. Ne mogu vjerovat da katolička zemlja podupire ovo. Dao Bog da progledate!", "Ko o čemu, (bivše) manekenke o politici.. popijte kavu kao što Tatjana Dragović kaže i nemojte zamarati vaše glavice nečim vama nedokučivim", "Pozovite još Grgina i Balent da vas brane pihhh", "Dokle god će se davati javna podrška nečemu što se nije ni pročitalo i o čemu osoba uopće nije informirana osim iz medija i od političara koji pokušavaju zaslijepiti ljude, komentirat će se s brate mili i spočitavati gramatičke greške" i "Priča se da će Sarnavka isto u manekenke. Eto vam pojačanja", samo su neki od komentara koje su ispisali protivnici konvencije, u ovom slučaju uglavnom same žene.

Najčešći argumenti onih koji su protiv konvencije su, očekivano, Bog, sotona i to da je Hrvatska katolička zemlja.

"Gospođo Vlatka, nemojte govoriti žene, jer sa ovom odlukom ćemo postati ONO, a ne žene haha...kako jadno, i koje djelo sotone. To je samo maska kojom vas vata da je za zaštitu žena. Kako da ne. To je daleko dublje od same zaštite. Nema veze s tim, progledajte malo bolje. Da će mene moje dijete zvati sutradan roditelj broj 1....o čemu dalje da pričamo? Sramota nad sramotom. Božji blagoslov", napisala je jedna žena u odgovoru Vlatki Pokos.

Drugi su pak probali pokazati svoje široko znanje o konvenciji, no umjesto toga pokazali su da nemaju pojma ni što je rod, koji je po njima razlog zašto konvenciju ne treba ratificirati.

"Istanbulska konvencija po prvi puta u međunarodnom ugovoru definira termin 'roda' (pročitati članak 3.c) koji se u tekstu spominje u 24 navrata. Ta definicija roda tvrdi da je 'rod' društveni konstrukt i varijabla koja je neovisna o spolu, o biološkoj stvarnosti. Odvojenost spola i roda (vidljiva i u čl.4 st.3) za posljedicu ima stvaranje uvjerenja da se čovjek rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih 'rodova' (homo, gay, lesbian, queer, trans, incesty, animal, pedo...), napisala je druga žena pobrojavši stvari koje uopće nisu rod.

Druge je viđeno samo rastužilo.

"Nažalost, koliko god da je pozitivno korištenje društvenih mreža za buđenje svijesti kod naroda, te iste mreže su dostupne i ljudima od čijih vas komentara bole oči, koliko su zatucani i sramotni. Ponižavajući druge blatite sebe, svi vi koji blatite ženu koja samo koristi svoje demokratsko pravo iznošenja osobnog mišljenja na svom osobnom profilu govorite sve o sebi, ja u najmanju ruku da se ne slažem s gore navedenom objavom, prestala bih pratiti ovu osobu. Dajte usmjerite se onda na one koji vas zanimaju, možda Markićka ili Bozanić imaju instagram, po potražite istomišljenike.." i "Bravo Iva Radić. Zadatak javnih osoba je da promoviraju prave vrijednosti. Mnoge to ne rade, smatrajući da nije potrebno. Iz ovih komentara, ali i svakodnevno, može se pročitati da smo globalno postali konzervativno društvo koje religijom i kojekakvim ‘iskonskim vrijednostima’ brani diskriminaciju drugog i drugačijeg. O da, potrebno je. Zato, ne posustajte", poručili su Ivi i drugima koji se zalažu za ratifikaciju. 

Pročitajte više