POSLJEDNJI UDAR ZIME Danas kiša, a sutra veliko zahlađenje. Snijega bi moglo biti i na obali

Foto: Igor Kralj/ Pixsell

IAKO smo već debelo zašli u treći mjesec, a kalendarski sljedeći tjedan ulazimo i u proljeće, zima će nam još jednom pokazati zube. Danas tako u većini zemlje neumorno pada kiša dok se temperature kreću značajno iznad nule. U većini zemlje temperatura se kreće oko deset stupnjeva, a slično će biti i u popodnevnim satima.

U gorju se očekuje da bi se kiša u poslijepodnevnim satima mogla pretvoriti u snijeg, uglavnom u predjelima iznad 900 metara, piše HRT. Snježna granica s jačim će se zahladnjenjem poslijepodne brzo spuštati. Budući da će se snijeg u početku topiti, past će većinom između 5 i 20 cm.

U nedjelju će na Jadranu ipak kiše biti manje, posebice na sjeveru, a bit će i duljih sunčanih razdoblja. Početak tjedna bit će i dalje promjenljiv, pri čemu će oborine biti češće u ponedjeljak kada na sjevernome dijelu može biti i susnježice i snijega uz jaku, ponegdje i olujnu buru. Temperatura u znatnijem padu, najprije na sjeveru, a zatim u utorak i u Dalmaciji. Za sutra se čak očekuje paljenje crvenog alarma na Kvarneru zbog jakih udara bure.



U unutrašnjosti od nedjelje pravo zimsko vrijeme. Povremeno će biti snijega, posebice u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak. Dojam hladnoće pojačavat će i povremeno umjeren, u gorju i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Iako se radi o izračunu numeričkog modela ALADIN, pa je kao takvu treba uzeti s rezervom, DHMZ-ova trodnevna prognoza predviđa da bi u mnogim gradovima mogao padati snijeg te da će se temperature kretati oko nule što je za desetak stupnjeva manje nego danas.



Pročitajte više