VELIKA POPLAVA U LICI Stanovnicima isključena struja, ugroženo 600 ljudi

Foto: Robert Anić/Pixsell

NA PODRUČJU Kosinjske doline zbog poplave je ugroženo oko 600 ljudi. Kako javlja HRT, vrhunac vodnog vala se tek očekuje tijekom vikenda, a stanovnicima je isključena struja. Voda je već prodrla u desetak kuća.

Stanovnici se boje da boje da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno čak 150 kuća, a posebno su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac.

"Vlasti se pravdaju da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno praznih objekata", rekao je za HRT načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurte

HGSS Stanica Gospić prekjučer je napravila izviđanje poplavljenog Kosinja. Pogledajte snimke iz zraka.
 

Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti. Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku.

Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, priopćili su iz HGSS-a.

Iz HGSS-a ocjenjuju kako im je najteže na području HGSS Stanice Novska. Već četvrti dan spasioci dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građana te djeluju kao poptora i produžena ruka ostalih službi u situcijama kada se do potrebitih ne može pristupiti cestom.

Čamcima se probija do obitelji koje su odsječene u selima prema Dvoru.

U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima s dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom. Iako je na karlovačkom području stanje je pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić izlila se rijeka Lika u Kosinju ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom, izvijestili su iz HGSS-a.

Pročitajte više