Sjevernokorejski šef diplomacije produljio posjet Švedskoj, dogovaraju li susret Trumpa i Kima?

Foto: Index, 123rf 

SJEVERNOKOREJSKI ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho danas je održao konzultacije u Švedskoj, zemlji koja zastupa američke interese u Sjevernoj Koreji, o prilikama zatopljenja veza Pjongjanga i Zapada.
 
Čelnik sjevernokorejske diplomacije doputovao je u Stockholm u četvrtak navečer, tjedan dana pošto je predsjednik Donald Trump načelno prihvatio prijedlog o organiziranju povijesnog summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.
 
Nakon večere sa švedskom kolegicom Margot Wallstroem, Ri Yong-ho se ujutro sastao s premijerom Stefanom Loefvenom, a onda opet s Wallstroem tijekom više sati u rezidenciji u stockholmskoj četvrti gdje su brojna veleposlanstva.
 
Ministrica zadovoljna "konstruktivnim ozračjem"
 
Nakon tog razgovora, švedska ministrica je izrazila zadovoljstvo "konstruktivnim ozračjem" na konzultacijama sa Sjevernokorejcima. "Izvršavamo svoj mandat zaštitničke sile", rekla je novinarima.
 
"Dijalog je nužan (...) ali nismo toliko naivni da bismo povjerovali kako možemo riješiti sve probleme na planetu. Strane moraju odlučiti kako dalje", rekla je nešto ranije, na rubu sjednice švedskog parlamenta.
 
Švedske vlasti su objavile da će se konzultacije, koje su trebale završiti danas navečer, nastaviti sutra.
 
"Razgovori sa Sjevernom Korejom su produljeni. Nastavljaju se u subotu", rekao je za AFP glasnogovornik Wallstroem, Pezhman Fivrin.
 
Svrha Rijeva posjeta je i "pridonijeti učinkovitoj provedbi rezolucija" koje je Vijeće sigurnosti donijelo protiv Pjongjanga zbog njegova nuklearnog programa, ali i onih u kojima se "ističe nužnost jačanja diplomatskih napora radi pronalaženja mirnog rješenja sukoba", dodaje Stockholm.
 
Nakon razgovora će objaviti priopćenje
 
Švedska diplomacija je istaknula da tijekom posjeta neće biti tiskovne konferencije, ali će nakon razgovora objaviti priopćenje.
 
Nakon višemjesečne napetosti i ratne prijetnje zbog nuklearnog programa Pjongjanga, visoki sjevernokorejski dužnosnik je prošlog tjedna rekao da bi se summit Donalda Trumpa i Kim Jong-una mogao održati do kraja svibnja.
 
Trump je prihvatio prijedlog o susretu na vrhu, ali Sjeverna Koreja se još nije očitovala. Mnogi stručnjaci su oprezni u vezi s uspjehom takva summita.

Pročitajte više