Odvjetnik Norinih roditelja: Žalit ćemo se Ustavnom sudu

Foto: Boris Šćitar, Ivica Galović/Pixsell, Index

NAKON što je Vrhovni sud danas objavio presudu kojom su odlučili da sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji za Noru Šitum ipak idu udruzi Hrabro dijete, odvjetnik Norinih roditelja za Index je rekao da će podići ustavnu tužbu.

Dejan Španović, odvjetnik Đane Atanasovski i Ivice Šituma, šokiran je odlukom Vrhovnog suda jer se pozivaju na Zakon o humanitarnoj pomoći koji u vrijeme akcije za Noru nije ni postojao. U razgovoru za Index najavio je da će stoga podnijeti tužbu Ustavnom sudu.
 

 

"Pravosuđe ne primjenjuje prava"

"Vrhovni sud nije zauzeo nikakav stav, dali su samo šturo obrazloženje. Pozivaju se na zakon iz 2015. o humanitarnoj pomoći koji je naknadno donesen i nije bio na snazi u vrijeme održavanja humanitarne akcije, a nije bio na snazi ni kad je Županijski sud u Slavonskom Brodu donio presudu, za koju smo podnijeli zahtjev za revizijom pred Vrhovnim sudom. Takvu presudu još nisam vidio u praksi.

Ovo je pravno besmislena odluka, nema valjanih razloga i podložna je ispitivanju pred Ustavnim sudom koji odlučuje i o našoj drugoj žalbi, a radi se o privremenoj zapljeni sredstava od akcije za Noru.

Zadnju riječ u ovom slučaju imat će Ustavni sud. Meni je samo žao jer s jedne strane imate umrlo dijete i jadne roditelje, s druge strane takve ljude kakve imate (op.a. čelnike udruge Hrabro dijete) i onda između njih pravosuđe koje ne primjenjuje prava, pa to je prestrašno", rekao nam je odvjetnik Španović.

Zadnju odluku imat će Ustavni sud


Vrhovni sud donio je presudu u kojoj stoji: "Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske donijelo je presudu u predmetu Rev 3049/2015 te je zauzelo pravno shvaćanje koje se može svesti na sljedeće: U slučaju smrti korisnika, sredstva prikupljena u organiziranoj humanitarnoj akciji ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika, odnosno nisu nasljediva".

Istovremeno dok je Vrhovni sud stao na stranu udruge Hrabro dijete, roditeljima pokojne Nore Šitum koji su podstanari s malim djetetom cijelo ovo vrijeme i dalje sjeda ovrha na plaću. Nju je pokrenula udruga Hrabro dijete, potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.

Norini roditelji, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, prije više od dvije i pol godine podnijeli su žalbu Ustavnom sudu, tražeći da se sredstva preostala od akcije za Noru zamrznu kako ih udruga Hrabro dijete više ne bi mogla trošiti na isplate plaća, božićnice, međusobne donacije čelnicima udruge, naknade za odvojen život, a o čemu smo više puta pisali.

Tu odluku Ustavnog suda još uvijek čekaju, a i u ovom slučaju, kako nam je kazao njihov odvjetnik, posljednju riječ imat će također Ustavni sud.

Pročitajte više