Mladić iz Iraka kriv jer je eksplozivom u londonskom metrou probao pobiti desetke ljudi: "Bilo mi je dosadno"

Foto: Metropolitan Police
 
TRAŽITELJ azila iz Iraka proglašen je krivim za pokušaj ubojstva nakon eksplozije improvizirane naprave na stanici londonske podzemne željeznice Parsons Green.
 
Ahmed Hassan (18) živio je u Velikoj Britaniji skoro dvije godine prije nego što je na prometnoj liniji podzemne željeznice u Londonu ostavio improviziranu napravu, koja je eksplodirala i pritom ozlijedila 30 ljudi.
 
>>TERORIZAM U LONDONU Eksplozija u podzemnoj, raste broj ozlijeđenih, identificiran napadač
 
>>ISIS preuzeo odgovornost za teroristički napad u Londonu
 
>>U Londonu uhićen 18-godišnjak osumnjičen za terorizam, vojska na ulicama grada
 
"Sramežljiv i religiozan sunitski musliman"
 
Hassan je živio s usvojiteljima u Surreyju i studirao je medije, a želio je postati fotograf "poput Davida Attenborougha", piše BBC. Sebe je opisao kao sramežljivu osobu te religioznog sunitskog muslimana koji se moli pet puta dnevno.
 
Njegovi profesori izjavili su da je bio pametan student koji je samo tri mjeseca prije napada proglašen studentom godine. Međutim, nagradu koju je dobio potrošio je na pet litara vodikovog peroksida za izradu bombe.
 
Hassan je izjavio da su mu roditelji umrli dok je bio dijete, a odgojio ga je ujak. Njegov otac bio je taksist koji je poginuo u eksploziji u Iraku u 2006. godini. Počeo je raditi s 12 godina, a s 15 se zaputio u Europu. Navodno je preko Turske stigao u Italiju te sa 16 godina iz zloglasnog izbjegličkog kampa u Calaisu došao u Veliku Britaniju.
 
"Htio sam izazvati požar"
 
Tinejdžer je izjavio da je napad izvršio jer mu je bilo dosadno, želio je pažnju i o tome je maštao. Rekao je da mu nije bila namjera izazvati eksploziju, nego samo požar.
 
Međutim, tužiteljica Alison Morgan nazvala je Hassana "proračunatim i pametnim" te podsjetila da je naprava samo djelomično eksplodirala. Dodala je kako je Hassan krivio Veliku Britaniju za smrt njegovog oca u Iraku.
 
Hassan je ranije službenicima rekao da ga je uhvatio ISIS i obučio za ubijanje, ali kasnije je to porekao te ustvrdio da je lagao kako bi poboljšao izglede da ostane u Velikoj Britaniji. Porekao je i bilo kakve veze s ISIS-om.
 
 
Jedna od policijskih fotografija Hasanove sobe prikazuje vrata išarana natpisom "Dosadno mi je". Na drugoj je prikazano 2,2 kilograma krhotina materijala korištenih u izradi eksplozivne naprave.
 
 
"Htio je izazvati maksimalno krvoproliće"
 
Hassan se ispričao poroti na sudu te rekao da žali što ne može vratiti vrijeme. Tužiteljica je napad nazvala "vrlo proračunatim činom bijesa". Rekla je da je Hassan napunio napravu odvijačima, čavlima i noževima "kako bi izazvao maksimalno krvoproliće".
 
Kada je upitala Hassana zašto je to učinio, on je odgovorio: "Maštao sam o tome... Moja fantazija nije bila o eksploziji, nego o bijegu od policije." Na ponovljeno pitanje zašto, odgovorio je:
 
"Bila je to fantazija. Bilo mi je dosadno. Želio sam pažnju."

Pročitajte više