VRHOVNI SUD DONIO ODLUKU Odbili Šitume, novac prikupljen za Noru ostaje kod Udruge Hrabro dijete

Foto:

VRHOVNI SUD konačno je donio odluku u slučaju koji su protiv Udruge Hrabro dijete podigli roditelji Nore Šitum.

"Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske donijelo je presudu u predmetu Rev 3049/2015 te je zauzelo pravno shvaćanje koje se može svesti na sljedeće:

"U slučaju smrti korisnika, sredstva prikupljena u organiziranoj humanitarnoj akciji ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika, odnosno nisu nasljediva", objavio je Vrhovni sud.

Vrhovni sud o novcu za Noru by Index.hr on Scribd

Ovo je samo novo poglavlje u mučnoj priči koja traje već nekoliko godina, a ova odluka Vrhovnog suda zapravo dolazi nako višemjesečnog odugovlačenja.


Roditeljima pokojne Nore Šitum koji su podstanari s malim djetetom cijelo ovo vrijeme i dalje sjeda ovrha na plaću. Nju je pokrenula udruga Hrabro dijete, potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.

Norini roditelji, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, prije više od dvije i pol godine podnijeli su žalbu Ustavnom sudu, tražeći da se sredstva preostala od akcije za Noru zamrznu kako ih udruga Hrabro dijete više ne bi mogla trošiti na isplate plaća, regrese i božićnice, o čemu smo više puta pisali.

No, sudeći prema ovoj presudi, Vrhovni sud odbio je argumente Šitumovih.

Index je prije gotovo tri godine objavio izvode računa Udruge "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške na kojima se vidi kako je Udruga trošila novac kojeg su građani iz cijele Hrvatske i inozemstva u samo par dana prikupili za teško oboljelu djevojčicu Noru Šitum kako bi mogla otići na liječenje u SAD.

U humanitarnoj akciji za Noru je prikupljeno oko 8,4 milijuna kuna. Od toga je oko 3,3 milijuna potrošeno na liječenje u SAD-u, a Udruga je 03.06.2014. oročila 4 milijuna kuna od novca iz akcije, te na taj novac primaju kamate. Iako je s računa Udruge isplaćivana potpora i drugim oboljelima, naknadno je otkriveno kako se velik dio novca isplaćivao i na imena članova obitelji čelnih ljudi Udruge.

>> Pregledali smo bankovne izvode: Evo kome se sve isplaćivao novac prikupljen za malu Noru

Predsjednica Udruge Hrabro dijete Jasminka Žužić osnovala je istoimenu Zakladu u koju je prebacila 4 milijuna kuna prikupljenih u akciji za Noru Šitum. Uskoro se otkrilo kako su članovi zadruge od novca prikupljenog za teško bolesnu djevojčicu sami sebi isplaćivali božićnice, naknade i razne donacije.

>> Kako Zaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu: Isplaćuju si božićnice, naknade...

Pročitajte više