Moody´s: Problem u Hrvatskoj su spore reforme, Agrokor je rizik za gospodarstvo

Foto: Hina, Moodys

KREDITNI rejting Hrvatske 'Ba2', uz stabilne izglede, odražava ravnotežu između fiskalne konsolidacije i jačanja institucija, s jedne strane, i slabog potencijalnog rasta gospodarstva i sporosti strukturne reforme, s druge strane, objavila je rejting agencija Moody's.

"Hrvatski udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) vjerojatno je pao ispod 80 posto na kraju 2017. godine, godinu dana ranije nego što smo očekivali i to je poboljšanje za gotovo 4 postotna boda u odnosu na 2016.", poručio je Evan Wohlmann, potpredsjednik Moody'sa i koautor izvješća te rejting agencije o Hrvatskoj, objavljenog u četvrtak.

U idućim godinama očekuje se daljnji pad tog udjela, navodi se u izvješću Moody'sa.

Zahvaljujući dobrim proračunskim rezultatima, Hrvatska je u lipnju prošle godine izašla iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) Europske unije, podsjećaju analitičari Moody's i smatraju da će ubuduće država uspjeti održati fiskalni deficit ispod razine od 3 posto BDP-a.

Moody's također očekuje da će rast hrvatskog gospodarstva ostati snažan, ali u 2018. lagano usporiti na 2,7 posto, što je u skladu s kretanjima u drugoj polovini 2017. i bliže srednjoročnim procjenama rasta BDP-a od 2 do 2,5 posto.

No, upozorava da mogućnost neurednog restrukturiranja Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, i dalje predstavlja negativni rizik za gospodarstvo.

Analitičari Moody'sa smatraju da će domaća potražnja ostati glavni pokretač gospodarskog rasta, a osobna potrošnja podržana daljnjim poboljšanjima na tržištu rada, porastom plaća i snažnim povjerenjem potrošača.

Rejting agencija poručuje i da je osjetljivost Hrvatske na rizik od nekih događaja niska, unatoč određenom stupnju političke nesigurnosti koja pritišće političko okruženje nakon formiranja nove koalicijske Vlade u lipnju 2017.

Rizici po bankarski sektor također ostaju niski, procjenjuje Moody's, zahvaljujući poboljšanju kvalitete aktive i povećanju domaćeg kreditiranja.

Moody's zaključuje da bi rejting Hrvatske mogao povećati ako koalicijska Vlada predstavi gospodarske i fiskalne reforme koje bi poboljšale dugoročni gospodarski potencijal Hrvatske i osigurale daljnju silaznu putanju javnog duga.

No, Moody's upozorava i da bi mogao ojačati negativni pritisak na rejting ako država ne bude u stanju idućih godina provesti sveobuhvatan program strukturnih reformi, s obzirom na to da bi neuspjeh u tome vjerojatno doveo do slabijeg rasta gospodarstva i dugoročnog rasta javnog duga.

Uskoro procjena S&P-a

Očekivalo se da će Moody's krajem veljače objaviti nove procjene rejtinga Hrvatske, no to nije tada učinio. U svom rasporedu ta agencija ima navedeno da bi iduće procjene trebala objaviti u kolovozu ove godine.

U siječnju je, pak, agencija Fitch podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+', uz stabilne izglede, zahvaljujući, kako je poručila, stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija.

To je bilo prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

Od tri vodeće rejting agencije, Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod. Pritom Moody's izglede drži stabilnima, a Standard & Poor's, koji bi nove procjene trebao objaviti ovoga mjeseca, pozitivnima.

Pročitajte više