Kolinda u Čileu: Hrvatsko gospodarstvo stalno napreduje i raste

Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

SLUŽBENI posjet Čileu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović započela je sudjelovanjem na Gospodarskom forumu u Santiagu de Chileu. Grabar-Kitarović je u obraćanju naznačila snažnu želju i odlučnu volju Hrvatske za stvaranjem što bližih veza s Čileom. 
 
"Želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država, njihov stabilan razvoj i interese te težnje naših naroda za boljim životom i napretkom, rekla je predsjednica i u nastavku obraćanja potvrdila dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Čilea.
 
Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika istaknula je kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.
 
Vojna industrija, brodogradnja...
 
"Vojna industrija jedno je od zanimljivih područja u kojem Hrvatska može svojim znanjem i tehnologijama ponuditi čileanskom gospodarstvu jedinstvene prilike za suradnju. Tvrtke iz
ovog segmenta hrvatskoga gospodarstva globalno su poznate, a njihova izvrsnost i kvaliteta stavlja ih u sam vrh europske obrambene ponude", rekla je Grabar-Kitarović.
 
Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju, a hrvatsku brodogradnju ocijenila je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu.
 
Kao treće područje suradnje, predsjednica je istaknula bilateralnu trgovinu. Kazala je kako je Hrvatska zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi te farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke, Rijeku i Ploče te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.
 
Pozvala je čileanske ulagače da istraže što Hrvatska nudi
 
Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu. Naposljetku, ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, Grabar-Kitarović je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje. 
 
"U to se uvjerio i najveći čileanski ulagač u Hrvatsku, Lukšić Grupa, čija ulaganja posebno pozdravljam. Lukšić Grupa vrlo je aktivna i u Hrvatskoj uživa izvrstan ugled. Kao jedan od najvećih investitora, ima punu potporu hrvatskih vlasti", kazala je predsjednica i dodala da Hrvatska posebno cijeni što je Lukšić Grupa tijekom Domovinskog rata započela s ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te time izravno podupirala Hrvatsku u njezinim najtežim trenucima.
 
"Hrvatsko gospodarstvo stalno napreduje"
 
"Za napredak naše gospodarske suradnje poticajna je činjenica što Hrvatsku i Čile povezuju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla, koji i danas daju značajan prinos čileanskom gospodarstvu", rekla je predsjednica i istaknula da je hrvatsko gospodarstvo na stalnom putu napretka i rasta. Na kraju je pozvala čileanske ulagače da istraže poslovne prilike, mogućnosti ulaganja i projekte koje Hrvatska nudi.

Pročitajte više