Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova u posjetu Švedskoj, hoće li se tamo sastati Trump i Kim?

SJEVERNOKOREJSKI ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho u četvrtak je stigao u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.
 
Ri bi trebao razgovarati sa švedskom kolegicom Margot Wallström, čija zemlja predstavlja američke interese u Pjongjangu, o denuklearizaciji korejskog poluotoka, mogućem summitu predsjednika Trumpa i Kim Jong-una i Amerikancima zatočenima u Sjevernoj Koreji.
 
Najvažnija tema je sigurnosna situacija na Korejskom poluotoku
 
Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog summita,ako bude potvrđen. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pjongjangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.
 
Ri i Wallström će razgovarati o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku, najvažnijoj temi programa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je Švedska nestalna članica u razdoblju 2017./2018., precizira ministarstvo.
 
U pratnji je ministar Choe Kang II., koji je u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku.
 
Sjeverna Koreja još nije potvrdila mogućnost održavanja sastanka
 
Švedsko ministarstvo je naglasilo da neće biti konferencije za novinare tijekom posjeta, ali će u petak navečer nakon razgovora biti objavljeno priopćenje.
 
Nakon mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pjongjanga, krajem svibnja bi se mogao održati povijesni summit Donalda Trumpa i Kim Jong-una, objavio je prošlog tjedna jedan visoki južnokorejski dužnosnik. Trump je potvrdio mogućnost održavanja summita, ali Sjeverna Koreja nije.

Pročitajte više