Deseci tisuća Orbanovih pristaša na ulicama Budimpešte: "Ne moramo se boriti oružjem, za sada..."

Foto: Hina/EPA

DESECI tisuća pristaša mađarskog desničarskog premijera Viktora Orabana izrazili su u četvrtak na ulicama Budimpešte potporu njegovoj kandidaturi za treći mandat na čelu vlade na izborima u travnju, a mnogi su posebno pozdravili njegovo odlučno protivljenje imigraciji.

Pridružile su im tisuće pristaša vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), koja je također u sukobu s Bruxellesom zbog imigracije i uvođenja kontrole nad sudovima i medijima.

Ljudi su se okupili unatoč kiši i u povorci prešli preko mosta na Dunavu noseći natpise "Mađarska brani Europu" i "Mi smo s tobom Viktore".

"On se ne boji velikih sila EU-a i usuđuje se plivati protiv struje", rekao je Imre Csordas (51), odjeven u tradicionalnu mađarsku nošnju iz 16. stoljeća. "Bori se za interese Mađara."

Organizatori su doveli ljude iz provincije autobusima na skup koji se poklopio s mađarskim nacionalnim praznikom kojim se obilježava revolucija iz 1848. Orban bi im se trebao obratiti ispred parlamenta.

Oporba i studenti planiraju tijekom dana niz protuvladinih skupova

"Danas, kao i toliko puta u našoj povijesti, moramo se ponovno boriti za svoju neovisnost, za našu naciju, kako bi Mađarska mogla ostati zemlja Mađara, a ne biti pretvorena u multikulturnu državu", istaknuo je Građanski forum, organizator "Marša mira", koji podržava Orbanov Fidesz.

"Srećom, za sada se ne moramo boriti oružjem... ali moramo... prosvjedovati i glasati, jer je puno toga u pitanju", rekao je Zsolt Bayer, jedan od osnivača Fidesza, u video poruci objavljenoj na Facebooku pozivajući ljude na skup.

Orbanova stranka, na vlasti od 2010., doživjela je neočekivano slab rezultat na nedavnim općinskim dopunskim izborima.

No i dalje vodi u anketama unatoč skandalima koji je prate i nedavnoj istrazi Europskog ureda za borbu protiv prijevara koja je utvrdila "ozbiljne neregularnosti" u projektima koje sufinancira EU, a koje je vodila tvrtka kojoj je jedan od suvlasnika bio Orbanov zet.

Pročitajte više