KRIZA U SLOVAČKOJ Fico odstupio zbog ubojstva novinara, novi premijer je Pellegrini

Foto: Hina

SLOVAČKI premijer Robert Fico danas će vjerojatno odstupiti, a Slovačka će dobiti novog premijera, pišu slovački mediji.

Javljaju i kako je za novog premijera predložio svojeg dosadašnjeg zamjenika, Petra Pellegrinija koji je skupio već 79 potpisa, dovoljnih za sastavljanje nove vlade.

Pellegrini dobio povjerenje predsjednika države

Robert Fico došao je u predsjedničku palaču u kojoj je na sastanku s predsjednikom već bio Pellegrini.

Fico je službeno podnio ostavku danas oko 15 sati, a Pellegriniju je predsjednik države, Andrej Kiška, dao povjerenje za sastavljanje nove vlade.

Odstupila i ministrica pravosuđa

"Imenovanje Petra Pellegrinija za sastavljanje nove vlade je najprirodnija stvar", izjavio je Fico u obraćanju medijima.

"Ako postoji parlamentarna većina koja želi da Pellegrini bude novi premijer, predsjednik Kiška dužan ga je postaviti na tu poziciju", komentirao je situaciju slovački novinar Peter Tkačenko.

"Ova vlada zapravo ni nije nova vlada", zaključio je šef stranke Sloboda i solidarnost, Richard Sulik.

Ministrica pravosuđa Lucia Žitnanska (Most-Hid) također je dala ostavku jer smatra da ne može biti dio nove vlade zbog različitih političkih stajališta. Kao njezina nasljednica spominje se trenutna državna tajnica Maria Kolikova.

Pellegrini će na čelu nove vlade ponovno zadobiti povjerenje javnosti, smatra politički analitičar Grigorij Mesežnikov.
 
"Bio je Ficov lojalist i podržao ga do zadnje minute", kaže Mesežnikov.
 
Podsjetimo, slovački novinar Jan Kučiak je u trenutku kad je ubijen istraživao aferu vezanu za korupciju u visokim političkim krugovima vladajuće stranke. Njegova zaručnica Martina Kušnirova također je ubijena u napadu na njihov zajednički dom.
 
Nedugo nakon ubojstva Kučijaka premijer Robert Fico ponudio je milijun eura nagrade za bilo koga tko pruži informacije o tom ubojstvu. Novčanice je donio na konferenciju za novinare na kojoj je objavio raspisivanje nagrade.

Razvoj događaja pratite na Indexu.

 

Pročitajte više