VIDEO Katolički ekstremisti pisali Kolindi: "Raspiši referendum o Istanbulskoj ili ćemo mi"

Foto i video: Index

KONTROVERZNA udruga GROZD (Glas roditelja za djecu), koja je pokrenula inicijativu "Istina o Istanbulskoj", danas u podne je ispred sabora organizirala konferenciju za medije na kojoj su zatražili raspisivanje referenduma o rafitikaciji Istanbulske konvencije.

>> Konferenciju za medije mogli ste pratiti na Indexu:


12:17 "Stranka HRAST podržava pismo predsjednici da se raspiše referendum. Smatramo da se treba čuti glas javnosti. Predsjednice, raspišite ga da vidimo što će narod reći. Mi smo sigurni da će narod reći ono što uvijek kaže...", kazao je Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

12:13 U ustavu nema roda, tvrde iz Vigilarea i GROZD-a. "To nije znanstveno ni dobro", kaže predsjednica GROZD-a. "Čovjek je jedinstvena osoba, ona u sebi sadrži sve komponente. Ako se zadire u osobu, ako nastaje raskol između roda i spola...", pokušala je objasniti zašto je loše odvajanje roda i spola.

"Mi smo protiv nasilja nad ženama i smatramo da Hrvatska može donijeti dokumente i zakone da zaštiti žene od nasilje. Ali to ne znači da mora uvoditi ideologiju koja je opasna za djecu i skupa", dodala je.

12:08 Ivan Mihanović iz Vigilarea najavio je da će pokrenuti više prosvjeda. "Idemo u referendum", kazao je. "Predsjednica ima ovlasti inicirati referendum. Ako ona to ne učini, mi smo spremni i krećemo u vrlo skoro vrijeme", kazao je.

12:05 Predstavnica GROZD-a kazala je da se njezina udruga ne protivi Istanbulskoj zbog članaka o nasilju nad ženama, već zbog definicija spola i roda.


"80 posto sudionika javne rasprave misli da netko plaća ratifikaciju Istanbulske konvencije zbog definicije roda. Više članaka konvencije pokazuje da je očita odvojenost roda i spola.

Kao roditelji i građani zabrinuti smo oko zahtjeva da se koncept roda uvede u obrazovanje, i to od svih razina, i u medije. To nije znanstveno i opasno je i zbunjujuće za djecu i mlade. Iz konvencije se ti članci ne mogu izuzeti", kazala je Kristina Pavlović.

Prosvjed udovica veterana 24. ožujka

I Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za grad Zagreb i Zagrebačku županiju priopćila je da su osnovali ad hoc inicijativu "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije!" i da je inicijativa prijavila javni prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića za 24. ožujka.

Iz udruge navode da je inicijativa osnovana u ponedjeljak 12. ožujka, a skup pod nazivom "Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije" najavili su za subotu, 24. ožujka u 11 sati.

U priopćenju se, uz ostalo, navodi kako Istanbulska konvencija 'grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva i hrvatskog političkog sustava'.


"Smatramo da ovaj dokument nije prošao primjerenu, kvalitetnu i cjelovitu znanstveno-vrjednosnu raspravu. Oko njega u hrvatskoj javnosti ne postoji društveni konsenzus i nije postignut neophodan minimum suglasnosti", dodaje se u priopćenju.

"Naša inicijativa postupa sa sviješću da su promjene u društvu nužnost. Štoviše, otvoreni smo prema svim promjenama koje vode boljitku nacionalnog prosperiteta. Istanbulska konvencija tome boljitku ne vodi", ocjenjuju iz inicijative.

U priopćenju koje je za inicijativu "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" potpisala Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za grad Zagreb i Zagrebačku županiju, navodi se kako tu inicijativu za sada podržava 31 građanska udruga, a poziv za okupljanje upućen je brojnim udrugama i pojedincima.

Pročitajte više