Piše: Hina | 14.03.2018. 18:44

U Hrvatskoj se pojavio krivotvoreni lijek za liječenje erektilne disfunkcije

AGENCIJA za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) priopćila je danas kako ih je tvrtka Bayer d.o.o. obavijestila o prijavi sumnje na krivotvorene serije lijeka Levitra 20 miligrama u tabletama, koje su otkrivene u ilegalnom lancu distribucije.
 
Lijek Levitra upotrebljava se za liječenje erektilne disfunkcije u odraslih muškaraca.
 
Iz HALMED-a upozoravaju veledrogerije i ljekarne da obrate pozornost prilikom zaprimanja lijekova, a pacijente pozivaju da lijekove uzimaju isključivo na provjerenim i ovlaštenim mjestima.
 
U zagrebačkoj policiji potvrdili su da je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano uz taj slučaj.
 
Lijekovi nisu proizvedeni u Bayeru
 
HALMED u priopćenju navodi da je proizvođač lijeka tvrtka Bayer utvrdila kako je riječ o serijama lijeka koje nisu bile proizvedene i puštene u promet s njihove strane.
 
Slijedom toga sumnja u krivotvorinu potvrđena je za dvije serije lijeka  - BXB10855 (1 kutija ljubičasto-bijele boje s oznakom "Levitra 20 mg", s 4 tablete u pakiranju), roka valjanosti 082020 te serija 0027K79 (1 plastična bočica bijele boje s oznakom "Levitra 20 mg", s 30 tableta u pakiranju), roka valjanosti APR20.
 
Lijek Levitra upotrebljava se za liječenje erektilne disfunkcije u odraslih muškaraca, stanja koje ukazuje na poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije, te pripada skupini lijekova koji se često krivotvore.

Za sada nema prijava krivotvorenog lijeka u legalnom lancu distribucije
 
"Upozoravaju se sve veleprodaje i ljekarne da obrate posebnu pozornost pri zaprimanju lijekova koji su podložniji krivotvorenju te da prilikom odabira svojih dobavljača provjere pridržava li se dobavljač načela dobre prakse u prometu lijekova na veliko i posjeduje li dozvolu za promet na veliko lijekovima", navode u HAMED-u. Pozivaju sve da ih obavijeste u slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka.
 
Ističu i da do dosad nije zaprimljena ni jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Hrvatskoj, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da je riječ o krivotvorenom lijeku. 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE