ANKETA Crkva je u ratu protiv Istanbulske konvencije. Koga vi podržavate?

Foto: Pixsell/Nikola Cutuk/Marko Lukunić

OTKAD je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković najavio skoru ratifikaciju Istanbulske konvencije, Crkva i njezine udruge krenule su u žestoku ofenzivu.

>> Zadarski nadbiskup: Podržat ćemo Istanbulsku konvenciju kad je očiste od rodne ideologije


Podsjetimo, Plenković je prošlog tjedna na sjednici vlade, održane na Dan žena, najavio da će vlada uskoro u sabor poslati Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju.

Već za vikend Katolička crkva je krenula u žestoku ofenzivu putem svojih medija i udruga, a danas se i sama Hrvatska biskupska konferencija jasno izjasnila protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, čija primarna svrha je zaštita žena od nasilja.

Istanbulskoj se protive samo oni koji su bliski Crkvi


Protiv Istanbulske konvencije pobunio se i dio HDZ-ovaca, navodeći tako pritom isključivo vjerske "argumente". Primjera radi, šef HDZ-a u Kistanjama Roko Antić zatražio je brisanje iz članstva stranke.

"Ovo je kap koja je doslovno prelila čašu mojega strpljenja. Ostavku podnosim iz moralnih razloga – kao čin neslaganja zbog prihvaćanja ove pogubne konvencije i ideološkog zastranjenja stranke koje se kosi s mojim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom", napisao je Antić u obrazloženju svoje odluke o brisanju iz članstva. HDZ-a.

Bunu protiv Istanbulske u HDZ-u predvodi Davor Ivo Stier, ujedno i predvodnik ekstremne katoličke struje u toj stranci.

Ekstremno desne udruge bliske Katoličkoj crkvi danas su najavile da će pokušati raspisati referendum o Istanbulskoj konvenciji, a kako bi se spriječila njezina ratifikacija.

Iz gore navedenog je savršeno jasno da iza cijelog pokreta protivljenja ratifikacijsi Istanbulske konvencije stoji upravo Katolička crkva odnosno njezin vrh.

Zato vas pitamo - tko je u pravu - Crkva ili oni koji zagovaraju ratifikaciju Istanbulske konvencije?


 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više