Dvije Afganistanke s troje djece izgubile pravo na azil pa deportirane u Hrvatsku

Foto: FAH

DVIJE afganistanske sestre izgubile su zahtjev za azilom pred sudom Europske unije i deportirane su iz Austrije u Hrvatsku, objavile su humanitarne agencije na koje se poziva BBC. 

Khadija i Zainab Jafari s troje djece stigle su u Austriju 2016., gdje im nije odobren azil. Vlasti su odlučile da one trebaju biti deportirane u Hrvatsku jer je ta zemlja bila točka njihova ulaska u Europsku uniju. 
 
Sestre su se na tu odluku žalile Europskom sudu pravde (ECJ) koji je potvrdio odluku austrijskih vlasti. 
 
Prema takozvanoj Dublinskoj uredbi o azilu, izbjeglice trebaju zatražiti azil u prvoj državi članici EU-a u koju uđu.
 
Dublinska uredba se primjenjuje čak i u izvanrednim okolnostima
 
ECJ je 26. srpnja, pošto je raspravio slučaj sestara Jafari, presudio da se Dublinska uredba ima primijeniti čak i u izvanrednim okolnostima. 
 
Hrvatska vlada je na tu presudu priopćila da neće doći do vraćanja migranata koji su u razdoblju od rujna 2015. do travnja 2016. prošli kroz teritorij Hrvatske.
 
"Presudama Suda Europske unije utvrđeno je da je prva država članica ulaska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu i u situacijama masovnog prolaza migranata", objavila je vlada i dodala da presude nisu donesene protiv Republike Hrvatske, koja nije bila stranka u postupku.
 
Austrija može deportirati podnositelje zahtjeva za azil, ustvrdio je sud. 
 
Odluka važna za budućnost stotina ljudi
 
Ta je odluka važna za budućnost stotina ljudi koji su stigli tijekom migrantske krize 2015.-2016.
 
Sestre su u utorak deportirane u Zagreb, rekao je aktivist za BBC.
 
Humanitarne udruge prosvjedovale su protiv deportacije jer su sestre već pronašle dom u Austriji. 
 
"Troje djece već se dobro integriralo u školu i bilo bi dobro da je Austrija poslala pozitivan signal i provela postupak za dobivanje azila", priopćila je udruga Diakonia.
 
Njihov slučaj mogao je biti primjer "europske solidarnosti"
 
"Slučaj sestara Jafari i njihove djece bio bi idealan za pokazivanje europske solidarnosti. Nažalost, tako ne misle austrijske vlasti", navodi udruga. 
 
U svojoj je presudi ECJ istaknuo da zemlje članice EU-a "mogu pokazati duh solidarnosti" i razmotriti zahtjev za azil čak i onda kada to nisu dužne učiniti. 
 
Od kolovoza 2015., stotine, a ponekad i tisuće izbjeglica stizali su u Austriju svakog dana, isprva preko Mađarske, a zatim preko Slovenije. Mnogi od njih željeli su nastaviti put za Njemačku, ali ih je oko 90.000 podnijelo zahtjev za azil u Austriji, što je otprilike 1 posto stanovništva te članice EU-a. 

Pročitajte više