Istraživanje pokazalo: Ugled brendova Apple i Google oslabio

Foto: 123rf

UGLED brendova američkih tehnoloških divova Applea i Googlea znatno je oslabio, dok je Amazon.com Inc zadržao čelnu poziciju na ljestvici a Teslu je podiglo lansiranje Roadstera u svemir, pokazuje godišnje istraživanje marketinške tvrtke Harris Poll.


Proizvođač iPhonea Apple potonuo je na ovogodišnjoj Harris Pollovoj ljestvici najuglednijih korporativnih brendova s petog na 29. mjesto. Još 2016. godine zauzimao je drugo mjesto.

Google pao za dvadeset mjesta

Google je pao s osmog na 28. mjesto.

Harris Poll provodi istraživanje o ugledu "najvidljivijih" korporativnih brendova od 1999. godine. U anketi sudjeluje 25.800 punoljetnih građana SAD-a u razdoblju od 11. prosinca do 12. siječnja.

U razgovoru za Reuters izvršni direktor Harris Polla John Gerzema kazao je da su Apple i Google pali na ljestvici vjerojatno zato što nisu plasirali tako puno proizvoda koji su privukli pozornost građana kao prethodnih godina.

Google je prije nekoliko godina lansirao na tržište besplatne proizvode poput Google Docs i Google Mapsa. Apple je pak predstavio javnosti iPod, iPhone i iPad.

"Moglo bi se reći da su Google i Apple trenutno izvan vidokruga", konstatira Gerzema. "Još nismo došli do faze autonomnih vozila, još ne vidimo sve te stvari koje namjeravaju napraviti na području umjetne inteligencije", dodaje.

Amazon i dalje vodi na ljestvici

Amazon.com je pak zadržao vodeću poziciju na ljestvici na kojoj suvereno vlada već pet godina, uz izuzetak 2015. kada je kliznuo na drugo mjesto. Gerzema pripisuje takav plasman činjenici da njegovi proizvodi postaju prisutni u sve više aspekata života potrošača, između ostalog i na području dostave hrane zahvaljujući akviziciji Whole Foodsa.

Tesla se pak na ovogodišnjoj ljestvici uspeo s devetog na treće mjesto zahvaljujući lansiranju u svemir Tesla Roadstera raketom SpaceX - i unatoč problemima s pravodobnom isporukom automobila na Zemlji, napominje čelnik Harris Polla.

"On je klaun našeg doba - jednostavno je nevjerojatan", komentira Gerzema poteze šefa Tesle Elona Muska. "Takve geste prizivaju u sjećanje film 'Put u svemir' i zaokupljaju maštu javnost u kontekstu gotovo beskonačnog niza loših vijesti. Popunjavaju prazninu na mjestu koje je nekada pripadalo optimizmu", dodaje.

Facebook napredovao

Facebook je pak napredovao na ljestvici unatoč tome što su njegovi čelnici pred istražnim povjerenstvom američkog Kongresa odgovarali na pitanja o ulozi društvenih medija u nastojanjima Rusije da utječe na predsjedničke izbore u 2016. godini. Zauzeo je tako 51. mjesto, što je njegov najbolji rezultat od 2014. kada je bio na 38. mjestu.

Filmska producentska kuća The Weinstein Co debitirala je na najnovijoj ljestvici, zauzevši pretposljednje, 99. mjesto. Riječ je o kompaniji čijeg je suutemeljitelja Harveya Weinsteina više od 70 žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Posljednje mjesto pripalo je japanskom dobavljaču automobilskih dijelova Takata Corpu zbog kvara na zračnim jastucima koji je uzrokovao najmanje 22 smrtna slučaja i stotine ozljeda, potaknuvši najveći opoziv u povijesti automobilske industrije.

Pročitajte više