Piše: P.S., Hina | 13.03.2018. 19:26

Putinov kritičar pronađen mrtav u Londonu

Foto: Hina/Facebook
 
RUSKI građanin koji je dobio azil u Velikoj Britaniji, Nikolaj Gluškov, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu. 
 
Gluškovljevo tijelo pronašli su sinoć obitelj i prijatelji, javlja The Guardian. Uzrok smrti ovog 68-godišnjaka zasad nije poznat. Jedan od njegovih prijatelja, novinski urednik Damian Kudrijavcev, objavio je vijest na svojoj Facebook stranici.
 
 
Londonska policija izvijestila je kako istragu o njegovoj smrti vodi protuteroristička jedinica ''kao mjeru opreza zbog veza za koje se vjeruje da ih je ovaj čovjek imao''. Policija kaže da zasad nema dokaza koji bi upućivali na poveznicu s pokušajem ubojstva bivšeg rusko-britanskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala nervnim otrovom u Salisburyju. Međutim, ovaj kontekst zasigurno pobuđuje sumnje.
 
Suradnik Berezovskog, oligarha koji je pao u Putinovu nemilost 
 
Gluškov je bio suradnik Borisa Berezovskog, ruskog tajkuna i bivšeg suradnika, a potom suparnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je također pronađen mrtav 2013. Unatoč sumnjama oko njegove smrti, policija je zaključila da je bila riječ o samoubojstvu.
 
Berezovski je pronađen mrtav u ožujku 2013. sa šalom omotanim oko vrata u kupaonici luksuzne vile u Ascotu, bogatom engleskom gradu blizu kraljičina dvorca Windsor, zapadno od Londona.
 
Šezdesetsedmogodišnji tajkun bio je jedan od najmoćnijih Rusa nakon pada Sovjetskog Saveza. Zvali su ga "Kremaljskim kumom" prije nego što je 2000. pobjegao u London nakon svađe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
 
Gluškov je radio za rusku zrakoplovnu kompaniju Aeroflot i za proizvođača automobila LogoVAZ u vlasništvu Berezovskog. 1999., kada su se Berezovski i Putin politički razišli zbog optužbi ruskog oligarha na račun budućeg ruskog predsjednika, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru. Osuđen je, a iz zatvora je izišao nakon pet godina.
 
Berezovski pronađen mrtav 2013., policija kaže da se ubio
 
Kao i Berezovski, Gluškov je u Velikoj Britaniji dobio politički azil, koji je zatražio zbog straha da će opet biti zatvoren. 2011. je svjedočio u tužbi koju je Berezovski podnio protiv drugog poznatog ruskog oligarha, Romana Abramoviča, koji je ostao u dobrim odnosima s Putinom.
 
Gluškov je u svom svjedočenju optužio Kremlj da ga je praktički uzeo za taoca kako bi natjerao Berezovskog da proda svoj udio u televizijskoj postaji ORT. A u razgovoru za The Guardian prije nekoliko godina ustvrdio je da je "siguran da je Boris (Berezovski) ubijen", pozivajući se na "informacije koje nisu objavljene u medijima".
 
"Boris je zadavljen. Ili je to napravio sam ili uz nečiju pomoć. Ali ne vjerujem da je to bilo samoubojstvo. Previše smrti (ruskih emigranata) se dogodilo", rekao je tada Gluškov. A sada je i sam završio na sve dužem popisu ruskih disidenata koji završavaju mrtvi ili teško ozlijeđeni u sumnjivim okolnostima.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE