GRCI LETE IZ EUROPSKIH NATJECANJA Hrvatska dobiva dva kluba u Ligi prvaka?

Foto: ActionSport/PIXSELL

ZAMJENIK grčkog ministra sporta i kulture Giorgos Vassiliadis izjavio je kako je spreman za "nogometni Grexit", odnosno da Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izbaci reprezentaciju Grčke i klubove iz svih natjecanja dok se ne smiri situacija u toj zemlji.

Grčka je na neodređeno vrijeme prekinula nogometno prvenstvo nakon kaosa u Solunu na utakmici između PAOK-a i AEK-a kada je vlasnik PAOK-a Ivan Savvidis ušao na teren s pištoljem za pojasom kako bi se obračunao sa sucem koji je poništio pogodak njegovom klubu.

"Ako se ne stvori novi regularni okvir doći ćemo do kraja grčkog nogometa. Nećemo riskirati javni red i sigurnost. Možemo napraviti Grexit, nije me briga. Država je odlučila ići do kraja. Svi moraju prihvatiti kazne, čak i za zapaljive izjave. Svi snosimo odgovornost", rekao je Vassiliadis.

Grčka javnost traži i njegovu ostavku, no Vassiliadis je odbacio tvrdnje kako je država činila pogreške.

"Pozvali smo relevantne nogometne organizacije da preuzmu odgovornost i pronađu rješenje. Nisam ministar nogometa, nego sporta. Borio sam se da redovni sudovi donose odluke, ali UEFA nam sve do sada to nije dozvolila."

Ako se najave obistine i grčki klubovi budu izbačeni iz europskih natjecanja, to bi mogla biti dobra vijest za hrvatski nogomet. Hrvatska je na 16. mjestu UEFA-inog renkinga, a Grčka na 15., što donosi dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Hrvatska bi tako mogla neočekivano dobiti dva kluba u najjačem klupskom natjecanju sljedeće sezone. Prvi i posljednji put to se dogodilo 1999. godine, kada je Dinamo izborio grupnu fazu, a Rijeka ispala od Partizana u pretkolu.

Savvidis na slobodi

Vassiliadis je najavio kako će ovoga tjedna održati sastanak sa čelnicima klubova koji se protive suspenziji lige.

U međuvremenu je vlasnik PAOK-a Ivan Savvidis i dalje na slobodi, a nalog za njegovo uhićenje i dalje vrijedi. Optužen je za ulazak na teren stadiona Toumba sa četvoricom tjelohranitelja.

Cirkus na utakmici između PAOK-a i AEK-a počeo je u 90. minuti utakmice kada je Fernando Varela doveo PAOK u vodstvo 1:0. Sudac Georgios Kominis je pokazao na centar, ali je nekoliko trenutaka kasnije poništio pogodak zbog navodnog zaleđa, ali ne strijelca Varele nego njegova suigrača Mauricija.

Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savvidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel. Sudac je naknadno priznao gol, ali je prekinuo utakmicu zbog upada na teren. Sudac je stadion, ali i Solun napustio uz policijsku pratnju, baš kao i igrači AEK-a.



 

Pročitajte više