VELIKO ISTRAŽIVANJE Mladi Međimurci i Istrijani ne žele se iseliti iz Hrvatske

Foto: 123RF

MLADI iz Hrvatske najčešće se žele odseliti zbog obrazovanja, pokazuje istraživanje Dunje Potočnik i Mirjane Adamović. Drugi razlog želje za iseljavanjem iz Hrvatske je stjecanje novog iskustva, na trećem je mjestu zaposlenje, a na četvrtom općenito nezadovoljstvo situacijom u zemlji.

Najviše bi ih željelo u Njemačku

Rezultat je to istraživanja na fokus grupama u kojima je sudjelovalo 56 mladih iz cijele Hrvatske. Iako se uzorak čini malen u studiji navode da je dobro odabran i da im je bio cilj “migracijama dati ljudsko lice”.

Čak trećina mladih koji su sudjelovali u fokus grupama poznaje nekog tko je već odselio. Razlozi zbog kojih su njihovi prijatelji ili članovi obitelji već odselili su različiti nego kod onih koji o iseljavanju još razmišljaju. Tu je na prvom mjestu zaposlenje.

Na prvom mjestu po poželjnosti za iseljavanje je Njemačka, a slijede Velika Britanija, Austrija, Švedska, Irska  i Nizozemska.

"Trebalo bi slično istraživanje provesti i među onima koji su iselili da bi se vidjeli točni razlozi njihovog odlaska", rekla je Iva Tomić iz Ekonomskog instituta.

Još 2013. četvrtina željela otići zauvijek

Iseljavanje mladih nije trend koji se nije mogao predvidjeti. I prije nego što je Hrvatska pristupila Europskoj uniji veliki broj mladih u niskom je startu čekao priliku za odlazak.

“Tada smo provodili istraživanje i 26 posto mladih je bilo spremno zauvijek otići, a oko 40 posto privremeno. Mnogi od njih kao razlog navode korupciju i nemogućnost da se u Hrvatskoj uspije bez političke podobnosti ili veze”, tvrdi Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja. Neizvjesnost reformi i pad povjerenja u političke institucije, također su snažan motiv za odlazak.

“Ako svaki dan živiš u državi u kojoj je nešto negativno, nešto loše ili grozno to isto može utjecati na tebe”, navodi jedna sudionica ispitivanja iz Splita. Druga iz Čakovca kaže: “Politički okviri su oni koji potaknu na razmišljanje čak i nas koji ne planiramo odseljenje. Razmišljamo je li dobra odluka da ostanemo”.

Međimurci i Istrijani ne žele iseliti

“Čakovec  i Međimurje su tradicionalno bili emigracijska područja. Gotovo da nije bilo obitelji koja nije imala nekoga vani. Danas je situacija tamo potpuno drugačija. Mladi ne žele otići. Kažu: “Nama je ovdje dobro”, rekla je dr. sc. Dunja Potočnik. Slične rezultate je istraživanjem dobila i u Istri. Otamo bi mladi privremeno odselili zbog obrazovanja, ali bi se nakon toga vratili.

“Mladi ostaju ako su na lokalnoj razini pristojni uvjeti za život”, kaže Potočnik.

Prema rezultatima studije glavni razlog za ostanak je ugodna klima i način života u Hrvatskoj.

“Razlozi za ostanak su isti kao i za turizam, ali na tome se ne može planirati budućnost”, zaključio je iz toga Nikola Baketa.

Rekorderi po ugovorima na određeno vrijeme

Prema podacima Ekonomskog instituta Hrvatska zauzima drugo mjesto  u Europskoj uniji po novčanim doznakama iz inozemstva.

“Više od četiri posto BDP-a čine nam doznake iz inozemstva što donekle smanjuje opće siromaštvo, baš kao što iseljavanje mladih smanjuje pritisak na tržište rada pa se Vlada može pohvaliti smanjenjem nezaposlenosti, a zaposlenost se ne povećava”, rekla je Iva Tomić kojoj je tržište rada primarno područje interesa. Iznijela je podatak da je Hrvatska rekorder u EU po udjelu ugovora na određeno vrijeme.

“Čak 8.4 posto zaposlenih radi na ugovore do tri mjeseca. Od toga je gotovo polovina mladih”, rekla je.

Pročitajte više