Piše: R.I. | 13.03.2018. 11:45

Svađa HDZ-a i oporbe na saborskom odboru: "Smiješan si Maras. Grmoja sjedni, spusti se"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ i oporba svađaju se na saborskom odboru za Ustav i poslovnik koji bi trebao raspraviti oporbene amandmane na izmjene saborskog poslovnika. Oporba je podnijela 522 amandmana, a nakon četiti sata rasprave uspjeli su proći tek desetak posto amandmana.

Riječ je o amandmanima koji opoziciji nisu od presudne važnosti, a vladajući su većinu odbili.

Oporba tvrdi da izmjenama poslovnika vladajući žele znatno smanjiti prava oporbe, a zbog toga je prije dva tjedna sabor zasjedao cijelu noć.

Sjednica odbora traje od 10 sati, a u jednom trenutku je došlo do opće svađe s povišenim tonovima.

Svađa Bačića s oporbenim zastupnicima

"Smiješan si Maras. Gdje ti je član odbora. Predsjedniče mene interesira je li u ovom trenutku kvorum u sabornici? Nema ga. Nikola, smiri se. Sjedni, spusti se", bio je najglasniji HDZ-ov šef kluba zastupnika Branko Bačić u svađi koja je nastala na odboru zbog nedostatka kvoruma.

Bačić naime tvrdi da se može raspravljati i bez kvoruma, čemu se oporba usprotivila.

"Očito članovi odbora iz redova oporbe nisu zaintesirani pa ćemo pričekati dvojicu članova iz redova vladajućih", rekao je još Bačić.

Na to se za riječ izborio Mostov Nikola Grmoja.

"Javio sam se za riječ, nisu mi dopustili Bačić i Batinić. A sad govori Bačić da smo nezainteresirani", rekao je Grmoja, a Bačić ga je prekinuo.

"Hoćete li dopustiti, što vam je? Na saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor vladajući nisu dali ni da raspravljamo ako nema kvoruma. Ovo je opet nasilje parlamentarne većine nad manjinom. Nemate kvorum i ne možete odlučivati", rekao je Grmoja.

Sjednicu Odbor nastavlja u četvrtak, a do tada se oporba nada da će vladajući pristati na neke od njihovih zahtjeva. Među glavnima su da se zadrži jutarnja stanka u 9,30 sati, a ne da se prebacuje u termin od 13 do 14,15 sati kako se predlaže, zatim duljina trajanja replika te zahtjev da se oporbeni zakonski prijedlozi koji se na dnevnom redu nalaze više od 30 dana na zahtjev 20 zastupnika moraju raspraviti u roku od osam dana.

Međutim, s obzirom na izjavu predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, teško je vjerovati da će oporbeni zahtjevi biti prihvaćeni.

"Veliki broj amandmana je tehnički, a kada je riječ o konkretnijim amandmanima, oporba zapravo traži zadržavanje postojećeg stanja, odnosno ne žele mijenjati Poslovnik", ocijenio je Bačić. Nije suglasan ni s oporbenim kritikama, posebno 'mostovaca', kako vladajući novim Poslovnikom "žele ugušiti opoziciju i parlamentarizam", ocijenivši ih "običnim floskulama".

Usvojen SDP-ov amandman o ukidanju replika na rasprave klubova


Odbor je ipak usvojio SDP-ov amandman kojim se ukidaju replike na rasprave zastupničkih klubova, što je po SDP-u, zapravo jedina izmjena koja je bila potrebna.

U na trenutke tenzičnoj i žučnoj atmosferi, odbijen je amandman Mosta koji se odnosi na sazivanje tematskih sjednica odbora, tako da ih ubuduće više neće moći samostalno organizirati predsjednik odbora, nego će za sazivanje morati dobiti većinu glasova odbora. Za Mostovog Nikolu Grmoju, to je jasna namjera da se umanje prava oporbe i stiša njen glas u parlamentu.

"Ovo je izravan udar na parlamentarizam. Ona noćna akcija dogodila se kao spontani odgovor na samovolju da se o Poslovniku raspravlja u ponoć, koji ima za cilj smanjiti prava oporbe. Mi se ne borimo sami za sebe, nego da se bitna pitanja za građane mogu otvoriti u Saboru", ocijenio je Grmoja.

SDP-ov Gordan Maras usprotivio se nakani da se važna izvješća institucija raspravljaju samo na odborima, ali ne i na plenarnoj sjednici. Kritizirao je i otežavanje sazivanja tematskih sjednica, uz ocjenu da se time predsjedniku Sabora daju 'faraonske' ovlasti, a Poslovniku se ne dopušta demokratsko sazrijevanje.

Potpora Aleksićevoj ideji da se vrijeme replike skrati na minutu i pol, a odgovor na minutu


Zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić predložio je da se vrijeme za replike skrati na minutu i pol, a odgovor na repliku na minutu, s čim su se suglasili SDP, HNS, ali i HDZ.

Još je neizvjesno koliko će od 522 amandmana vladajući prihvatiti, pogotovo kada je riječ o onim supstancijalnim do kojih je oporbi naročito stalo, no, nakon što se svi amandmani rasprave na Odboru za Ustav, iste se rasprave očekuju i na plenarnoj sjednici kada se o njima bude glasalo.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE