Rimac s investitorima gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

Foto: Rimac Automobili

DO KRAJA godine u Kini bi trebala niknuti tvornica električnih motora i baterija vrijedna milijardu kuna koju će izgraditi Mate Rimac i vodeći dioničari Rimac Automobila Camel grupa.

"Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast. Kina se strateški opredijelila prema električnim vozilima te ima već danas u planu transport potpuno prebaciti na električni pogon pa smo napravili iznimku za kinesko tržište. Tvrtka Rimac Automobili razvoj i proizvodnju za sva ostala svjetska tržišta zadržava u Hrvatskoj", komentirao je za Poslovni dnevnik Rimac.

Ovaj dnevni list piše i o detaljima tog velikog poslovnog pothvata. Ukupno ulaganje u novu tvornicu iznosit će 158,2 milijuna dolara, što je oko milijardu kuna, Rimac Automobili u tome sudjeluje s oko 5 milijuna eura u novcu te sa znanjem i tehnologijom. Ostatak ulaže Camel. Rimac je za to dobio 40 posto udjela u novoj tvornici koju su nazvali Zhongke Luo Rui Technology Co. Tvornica će proizvoditi pogonske komponente za e-automobile i autobuse.

Camel je u priopćenju 28. veljače potvrdio izgradnju tvornice, a u priopćenju je posebno naveo "tehničku snagu" Rimac Automobila. Veliku podršku izgradnji daje i lokalna vlast grada Xiangyanga u Hubai provinciji koja će također dati financijsku injekciju projektu.

Direktor Camel Grupe impresioniran Rimcem

U rujnu prošle godine objavljeno je kako su Rimac Automobili osigurali investiciju od 30 milijuna eura od Camel Groupa, najvećeg proizvođača baterija u Aziji. Investicija će poslužiti za financiranje razvoja novih proizvoda, širenje proizvodnih kapaciteta te globalno širenje kompanija.

Liu Changlai, izvršni direktor Camel Groupa, kazao je tada kako je impresioniran poslovanjem Mate Rimca.

"Naša strategija je da agresivno uđemo u biznis električnih vozila, što uključuje ponudu naprednih baterijskih sustava i drugih komponenti vozila velikih komercijalnih i putničkih proizvođača vozila u Kini. Nakon dubinske analize tržišta i potrage za tehnološkim partnerom, uvidjeli smo kako je Rimac idealan partner za nas, kao lider u razvoju tehnologije za električna vozila u više područja.

Za vrijeme naših brojnih posjeta Hrvatskoj te nakon obavljene analize financijskog poslovanja, najviše nas je impresionirala duboka vertikalna integracija - to što se razvoj i proizvodnja svih ključnih sustava za vozila radi u samoj firmi.

Impresivno je i to da su Rimac automobili, kao mlada kompanija u veoma konzervativnoj industriji, već zadobili povjerenje dijela najvećih i najprestižnijih automoto kompanija. Uzbuđeni smo što ćemo iskoristiti zajedničke sinergije kako bismo isporučili komponente i tehnologije za električna vozila vrhunske kvalitete te na taj način podržati globalnu tranziciju na električna vozila", kazao je šef Camel Groupa.

 

Pročitajte više