Što stoji u najtežoj optužnici protiv Milana Bandića?

Ilustracija: Index (Matija Habljak/PIXSELL), Index

MEĐU sedam optužnica koje su potvrđene protiv Milana Bandića nalazi se i ona vezana za zamjenu zemljišta, a makinacijama gradonačelnika i njegovih pomoćnika Grad Zagreb oštećen je za najmanje 20,2 milijuna kuna.

Muljaža je počela 2006. godine, a posao je okončan šest godina kasnije

USKOK tako tereti Bandića da se od 2006. do 19. siječnja 2012. godine dogovarao s direktorom tvrtke Bramgrad Brankom Mihaljevićem da ta tvrtka, zbog nezadovoljstva lokalnog stanovništva predviđenom gradnjom na lokaciji Leprovička-Ivekovićeva, zamijeni zemljište s pogodnim građevinskim zemljištem Grada Zagreba te da se pritom priznaju navodni troškovi tvrtke Bramgrad projekt.

Naime, tvrtka Bramgrad projekt trebala je graditi na Ferenščici, no nakon prosvjeda okolnih stanara Ministarstvo graditeljstva na čijem je čelu bio Ivo Banac, poništilo je već izdanu dozvolu. Zbog toga je tvrtka Bramgrad projekt pokrenula i sudsku parnicu.


Livada na Ferenšlčici

Projekt zamjene zemljišta krenuo je 2006. godine, a na kraju je realiziran 2012. godine. Sve je počelo kada je Bandić izdao nalog za pokretanje te zamjene, a sve je organizirala Ines Bravić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba. Bramgrad projekt je tako sukladno dogovoru Bandić-Mihaljević došao do 3293 kvadrata atraktivnog zemljišta u naselju Staro Trnje, a Grad Zagreb dobio je manje atraktivno zemljište u naselju Ferenščica od 3476 kvadrata te 303 kvadrata zemljišta na Trnju.

Lažni računi i lažna vrijednost zemljišta


Pomoćnica Ines Bravić prvotno je napravila izračun vrijednosti zemljišta koja ulaze u zamjenu tako da je umanjena razlika vrijednosti zemljišta, a na izravnu štetu Grada Zagreba. Nakon toga je od Koraljke Rožanković Uremović, načelnice Odjela za pravne poslove unutar Sektora za pravne poslove Grada Zagreba, zatraženo da sastavi prijedlog Zaključka o iskazivanju interesa za realizaciju zamjene zemljišta kao i da se u taj materijal uvrsti i lažna vrijednost zemljišta.

Uskok tereti gradonačelnika Bandića, pomoćnicu Bravić i načelnicu Rožanković Uremović da su znali da je vrijednost zemljišta koju Grad Zagreb daje u zamjenu znatno veća od one koju Bramgrad nudi Zagrebu te da se takvim izračunom izravno pogoduje toj privatnoj tvrtki. Uskok tereti i direktora Mihaljevića da je napravio neistinitu specifikaciju navodnih troškova na lokaciji Leprovička-Ivekovićeva u iznosu od 9,6 milijuna kuna. Pritom je Mihaljević predao Gradu Zagrebu i 4 neistinita računa, a priznati su i navodni troškovi preseljenja tvrtki Bramgrad od 7,5 milijuna kuna.

Bramgrad projekt nije htio ništa plaćati

Predugovor o zamjeni zemljišta potpisan je 31. srpnja 2006. godine, a do 2011. godine sklopljena su još tri aneksa tog ugovora kojima je prolongiran rok zaključenja ugovora kako bi se provela parcelizacija zemljišta te završio sudski postupak koji se vodio za zemljište u Ferenščici uslijed poništenja dozvole za gradnju.


U prosincu 2011. godine nadležni gradski Ured za prostornog uređenje, zaštitu okoliša napravio je novi izračun vrijednosti zemljišta prema kojem je Bramgrad projekt bio dužan platiti Gradu Zagrebu 12,7 milijuna kuna. Direktor Bramgrada na to nije pristao, odnosno htio je da u zamjeni ne mora ništa platiti.


Na lokaciji u Trnju izgrađena je zgrada sa 144 stana

Tako je zadnjeg dana 2011. godine održan sastanak na kojem je zatraženo da se napravi novi izračun, sukladno izračunu vrijednosti predugovora iz 2006. godine, kao i da se zemljište na Ferenščici koje je predviđeno za prometnice ukupne površine od 303 kvadrata, koje Bramgrad daje Zagrebu, zamjeni po principu "metar za metar". Prometnice su bile u istoj vrijednosti sa zemljištem koje je namijenjeno stambeno-poslovnoj izgradnji na Vrbiku. Taj dio nije bio u predugovoru.

Grad Zagreb na kraju morao platiti još i 68 tisuća kuna

Pet dana kasnije, 4. siječnja 2012. godine, napravljen je novi izračun prema kojem je ispalo da je vrijednost zemljišta koje daje Grad Zagreb 7,4 milijuna kuna veća od vrijednosti zemljišta koje daje Bramgrad projekt. Grad Zagreb, nevjerojatnom matematikom, ujedno je priznao Bramgrad projektu troškove preseljenja u vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Tako je ispalo da je Grad Zagreb na kraju morao isplatiti Bramgrad projektu razliku od 68 tisuća kuna. Gradonačelnik Bandić, tvrdi Uskok, cijelo vrijeme dovodio je u zabludu gradsko poglavarstvo dajući lažne podatke.


Uskok je ustvrdio, temeljem vještačenje i dokumentacije te svjedočenjem pomoćnice Bravić i načelnice Rožanković Uremović, kako je stvarna vrijednost zemljišta koju je Zagreb dao u zamjenu bila 20,2 milijuna kuna, a toga je bio svjestan i Bandić.

Konačni zaključak o uređenju međusobno imovinsko-pravnih odnosa Grada Zagreba i tvrtke Bramgrad projekt donesen je u siječnju 2012. godine. Odmah nakon toga Bramgrad projekt prodao je to zemljište tvrtki Saras promet. Navodno je cijena bila 30,3 milijun kuna. Na zemljištu koje je dao Grad Zagreb izgrađena je poslovno-stambena zgrada sa 144 stana i 230 parkirnih mjesta. 

Bandić sebi u korist, a na štetu Grada Zagreba

"Milan Bandić, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović kao službene osobe iskoristile su svoj položaj i ovlasti i nisu obavili dužnost pa su time drugoj osobi pribavili koristi i prouzročili štetu, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta. Branko Mihaljević potaknuo je službenu osobu da iskoristi svoj položaj i ovlasti i ne obavi dužnost pa time drugoj osobi pribavi korist i drugome prouzroči štetu, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta", stoji na kraju Uskokove optužnice protiv Bandića, Bravić, Rožanković Uremović i Mihaljevića.


Svi osumnjičenici bili su uhićeni u akciji Agram 2014. godine te su pušteni da se brane sa slobode. Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu jučer je potvrdilo optužnicu.

Najveća vrijednost je ona za Bramgrad

"Od deset točaka optužnice sud je sedam potvrdio, a tri vratio radi boljeg razjašnjenja stvari, iako mi smatramo da je sve dovoljno razjašnjeno tijekom istrage i da je isto detaljno obrazloženo u optužnici. Kada primimo pisani otpravak sa suda vidjet ćemo točno o čemu se radi i za koji to dio sud smatra da treba pojasniti", kazala je jučer Uskokova tužiteljica Marta Šamota Galjer.



U cijelosti je prihvaćena optužnica za zamjenu zemljišta, a taj posao s Bramgradom predstavlja i najveću vrijednost, odnosno najveću utvrđenu štetu u odnosu na ostale optužnice protiv Bandića za aferu Agram. 

Pročitajte više