Piše: M.P.Š. | 13.03.2018. 09:48

VIDEO USKOK opet napustio ročište Merzelici, što se događa?

Foto: Jurica Galoić/Pixsell, Index

DANAS je za 9 sati opet zakazano pripremno ročište u procesu protiv bivše sisačko-moslavačke županice i kume Slavka Linića, Marine Lovrić Merzel koja je uhićena prije četiri godine. Uskok je došao na ročište. Što se tamo događalo?

"DORH je ponovno stavio zahtjev za izuzećem Turudića, a on je odbacio taj zahtjev smatrajući da je neosnovan. Stoga je DORH ponovno napustio sudnicu", rekla je novinarima ispred suda Jadranka Sloković.

"Sudac je odbacio zahtjev tvrdeći da se radi o zahtjevu o kojemu je Vrhovni sud već odlučivao. Ne znamo što očekivati dalje. Novo ročište zakazano je 26. ožujka", rekao je Prodanović.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj izjavio je da će od glavnog državnog odvjetnika tražiti da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti. Kaže kako su opet tražili da se suca Turudića izuzme iz procesa i kao predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, što je Turudić ponovno odbio.


"To je po mišljenju USKOK-a već treća nezakonita odluka koju je sudac Turudić donio u svega 24 sata", rekao je Tolnaj i dodao kako oni ne žele da se proces odugovlači već da sve bude po zakonu.

Ovim zahtjevom za zaštitu zakonitosti provjerit će se je li postupanje suca Turudića u ovom slučaju bilo u skladu sa zakonom o kaznenom postupku te je li primijenio adekvatne zakonske odredbe kada je donosio svoje odluke, a tom će zahtjevu odlučivati Vrhovni sud.

USKORO OPŠIRNIJE

Situacija uoči ročišta je bila vrlo neizvjesna jer nije bilo poznato hoće li predstavnici Uskoka doći na sud budući da je sudac Ivan Turudić jučer odbio poštovati odluku Vrhovnog suda. Po toj je odluci trebao prihvatiti nagodbu DORH-a s poduzetnikom Željkom Žužićem. On je naime priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita kako bi mu omogućila da preuzme Ceste Sisak.

Uskok je potom zatražio izuzeće Turudića, o čemu je odlučio sam Turudić i odbio prihvatiti takav zahtjev.

Nakon takvog Turudićeva poteza predstavnici Uskoka jučer su napustili sud.

Predstavnici Uskoka tvrde da je ovo prvi put da se tako nešto dogodilo te da je nemoguće da sudac sam odlučuje o svom izuzeću. Turudić tvrdi da ne može potvrditi nagodbu Žužića s Uskokom jer je "povrijeđen zakon".

Predstavnici Uskoka rekli su da ne mogu prihvatiti da sudac odlučuje sam o svom izuzeću te da su stoga napustili ročište, a na pitanje novinara hoće li doći na današnje ročište, rekli su "Vidjet ćemo".

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE