Turudić odbio nagodbu sa Žužićem koji je priznao da je Merzelici dao mito, nitko ne zna što će biti dalje

Foto: Jurića Galoić/Pixsell

BIVŠA sisačko-moslavačka županica i kuma Slavka Linića, Marina Lovrić Merzel, uhićena je prije četiri godine. Suđenje joj je trebalo početi tek prošlog tjedna, ali je odgođeno. Nastavak je bio zakazan za danas, ali na samom početku Uskok je zatražio izuzeće suda Turudića koji je opet odbio nagodbu sa Žužićem, iako je to naredio Vrhovni sud.

Žužić se, podsjetimo, nagodio s Uskokom te priznao da je Merzelici dao 100 tisuća eura mita, Vrhovni sud naredio je Turudiću da prizna tu nagodbu, no ovaj je to obio.

Što će biti dalje nije poznato. Ročište je prekinuto, a nastavlja se u 10 sati. Nakon 15-ak minuta tužitelji su napustili sudnicu.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za sutra u 9 sati.

Merzeličin odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je ispred suda kazao kako su zastupnici Uskoka napustili ročište nakon što je Turudić odbacio njihov zahtjev za njegovim izuzećem.

Predstavnici Uskoka tvrde da je ovo prvi put da se tako nešto desilo te da je nemoguće da sudac sam odlučuje o svom izuzeću. Turudić tvrdi da ne može potvrditi nagodbu Žužića s Uskokom jer je, kako je kazao predstavnik Uskoka, "povrijeđen zakon". "Ne možemo prihvatiti da sudac odlučuje sam o svom izuzeću, stoga smo napustili ročište", dodaju iz Uskoka. 

Na pitanje novinara hoće li doći na sutrašnje ročište, rekli su "Vidjet ćemo".

Turudić: Sve ćete vidjeti sutra

Sudac Ivan Turudić novinarima je ispred suda rekao da će sve vidjeti sutra. Nije htio ništa komentirati.

>> IMAMO DOKUMENT Linićeva kuma i sumnjiva kupnja zgrade za 10 milijuna kuna

>> INDEX OTKRIVA: Hitna u Sisku za čiju se kupnju tereti Lovrić Merzel nema ni kanalizaciju

Prošlog tjedna sudac Ivan Turudić odgodio je suđenje jer je tvrtka Lav Auto Popec od koje je bivša županica kupila spornu zgradu za gradnju Hitne otišla u stečaj, a sud to nije znao iako je tvrtka prije pola godine brisana iz registra.

>> VIDEO Odgođeno suđenje Linićevoj kumi

Riječ je o podatku koji se može provjeriti u nekoliko sekundi, a dostupan je svima pa je tako krajnje bizarno da sud nije znao za to. "Trgovački sud u Zagrebu brisao je ovaj subjekt (pod nazivom LAV AUTO-POPEC d.o.o. za prodaju i servisiranje motornih vozila u stečaju) dana 08.09.2017.", stoji u sudskom registru, a odvjetnik Marine Lovrić Merzel, Čedo Prodanović, novinarima je rekao da sud o tome nije službeno obaviješten i da će se provjeriti u sudskom registru je li to istina.

"Oštetila Županiju za čak 4,2 milijuna kuna"

USKOK tereti Lovrić Merzel da je kupnjom zgrade od tvrtke Lav Auto Popec oštetila Županiju za čak 4,2 milijuna kuna.

"I. okr. je od veljače 2012. do srpnja 2013., unatoč činjenici da je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak, u dogovoru i na traženje III. okr., direktora V. okr. trgovačkog društva, poduzela sve kako bi osigurala da Županija za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od V. okr. trgovačkog društva kupi nekretninu koja nije bila adekvatna i to po cijeni znatno većoj od stvarne. U cilju realizacije navedenog I. okr. je 30. svibnja 2012. s III. okr. zaključila ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine za iznos od 9.800.000 kuna. Na taj je način na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti predmetne nekretnine, V. okr. trgovačkom društvu, na štetu Županije, pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 4.200.000 kuna", stoji u priopćenju USKOK-a od 3. travnja 2014., dan nakon uhićenja Lovrić Merzel.

Index je prije uhićenja bivše sisačke županice otkrio da je riječ o sumnjivoj kupnji zgrade za potrebe gradnje Hitne koju je Županija platila 9,8 milijuna kuna.

Za vrijeme dok je bila županica, Lovrić Merzel je 22. ožujka 2012. Poreznoj upravi u Sisku poslala kupoprodajni ugovor od autokuće Lav Auto Popec za procjenu vrijednosti zgrade koju joj je ta autokuća ponudila na kupnju, iako je Županija tek 23. ožujka zaprimila ovu ponudu od autokuće Lav Popec.

Poreznoj slala dokumente na procjenu, iako još nije ni zaprimila ponudu

Tako je Poreznoj slala dokumente na procjenu prije nego što je uopće zaprimila ponudu autokuće Lav Auto Popec za kupnju zgrade, što jasno potvrđuje sumnju u nezakonitost prodaje.

Index je prije četiri godine također otkrio i da spomenuta zgrada, plaćena vrtoglavih 9,8 milijuna kuna, u kojoj se nekad nalazio autosalon pa ga je Merzel Lovrić kupila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, nema čak ni kanalizaciju.

Naselje Pogorelac u kojem se Hitna nalazi često pliva i u fekalnim vodama, no u Ministarstvu zdravlja su nam prije četiri godine to porekli tvrdeći kao su pribavljene sve potrebne dozvole za rad Hitne i da nije točno da nemaju kanalizaciju.

Međutim, direktor Sisačkog vodovoda Srđan Marić tada je za Index potvrdio da cijelo sisačko naselje Pogorelac u kojem se nalazi i Hitna nema kanalizaciju, a istu informaciju dobili smo od još nekoliko izvora. Nakon toga smo dobili i fotografije koje dokazuju da se ispumpava septička jama kod Hitne.

Pročitajte više