Trump: Sjeverna Koreja neće izvoditi raketne pokuse dok traju naši sastanci

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da je Sjeverna Koreja pristala ne izvoditi nove raketne pokuse dok budu trajali razgovori s čelnikom te zemlje Kim Jong Unom.

"Sjeverna Koreja nije izvela raketni pokus od 28. studenoga 2017. i obećala je da i neće dok traju naši sastanci. Vjerujem da će poštovati obećanje", tweetao je Trump.

Sastanak s Kimom

Nije u potpunosti jasno na koje sastanke Trump misli i kada će se oni održati. Južnokorejski su dužnosnici u četvrtak izvijestili da se Trump pristao sastati s Kimom do kraja svibnja.

Bijela kuća je na udaru kritika zbog dogovora o susretu s Kimom. U petak je na njih odgovorila upozorenjem da se nikakav summit neće održati dok Pyongyang ne poduzme konkretne poteze kada je posrijedi nuklearni program.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u petak je to potvrdila na konferenciji za novinare. Nije precizirala kakve bi Sjeverna Koreja poteze trebala poduzeti.

Sjedinjene Države već dugo žele da se održe pregovori čiji je cilj potaknuti Pyongyang da odustane od proizvodnje nuklearnog oružja i razvoja raketnog naoružanja.

Nade da će se to ostvariti porasle su u četvrtak kad je Donald Trump objavio da je spreman sastati se s Kimom. 

Pročitajte više