Europska unija traži isključenje iz Trumpovih carina "bez preduvjeta i pregovora"

Foto: Hina

POVJERENICA Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom danas se sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u vrijeme dok Europska unija pokušava postići izuzeće iz novog poreza na uvoz čelika i aluminija koji je donio američki predsjednik Donald Trump.
 
Trilateralni susret na kojemu sudjeluje i japanski ministar trgovine Hiroshige Seko održava se dva dana nakon što je Trump potpisao uvođenje tarifa od 25 posto na čelik i 10 posto na uvoz aluminija. 
 
Razgovori su počeli oko 13:20 po lokalnom vremenu, dva sata kasnije nego što je bilo planirano, zbog kašnjenja Lighthizertovog leta. 
 
Susret je dogovoren prije nekoliko tjedana u sklopu rasprave o prekapacitiranosti industrije čelika i aluminija. 
 
EU očekuje izuzeće bez preduvjeta i pregovora
 
"Uzimajući u obzir okolnosti, tijekom posjete američkog veleposlanika Lighthizera Bruxellesu EU će poslati poruku da očekuje da bude u potpunosti izuzeta iz američkih mjera bez preduvjeta i pregovora", otkrio je izvor Komisije. 
 
EU se poziva na dugotrajni sigurnosni savez sa Sjedinjenim Državama i tvrdi kako surađuje po pitanju pretjerane proizvodnje u tim sektorima. 
 
Trump je svoj potez opravdao na temelju rijetko korištenog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. 
 
Malmstrom je jučer rekla da želi pojašnjenje američke odluke i da računa na izuzeće Europe, no najavila je i protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije u suprotnom slučaju. 
 
Japan pozvao na "staloženo ponašanje"
 
Japanski ministar trgovine Hiroshige Seko zatražio je izuzeće od američkih uvoznih carina na čelik i aluminij i pozvao na "staloženo ponašanje" u sporu koji prijeti postati trgovinskim ratom.
 
Ministar je na konferenciji za novinare rekao da je njegov američki kolega Robert Lighthizer  samo objasnio raspored i proceduru američkih postupaka u Bruxellesu. Seko je rekao kako vjeruje da Japan još ima vremena osigurati izuzeće.
 
"Izrazili smo zabrinutost. To može poremetiti svjetska tržišta čelika i aluminija i negativno utjecati", rekao je Seko novinarima nakon susreta s američkim predstavnikom za trgovinu Lightizerom tijekom kojega je tražio izuzeće za japanske proizvođače.
 
"Pozivamo na staloženo ponašanje", rekao je Seko.

Pročitajte više