Plenković o kritikama iz Bruxellesa: Nismo najgora ekonomija u EU, nemojte stavljati etikete

Foto: Nova TV

PREMIJER Andrej Plenković komentirao je danas u velikom intervjuu za Novu TV žestoke kritike Europske komisije zbog neprovođenja reformi.

"Očekivali smo da će ovo zimsko izvješće u okviru europskog semestra koje temeljito gleda napredak strukturnih reformi, korektivnih mehanizama, dubinsku analizu ekonomskih politika po mom sudu biti jedno dobro, poticajno izvješće za Hrvatsku. Puno je toga što je dobro u tom izvješću. Ono što je najbitnije po meni, dakle, da je 2017. za nas bila godina u kojoj smo u vrlo kompleksnim okolnostima, praktički prve godine mandata nakon političke nestabilnosti 2016. godine, napravili zdrave temelje za strukturne reforme za 2018. godinu", rekao je Plenković.

"Nismo najgora ekonomija u ovom trenutku. Polako, nemojte stavljati etikete koje nisu. Imamo proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. U istoj smo skupini s Italijom i s Ciprom", odgovorio je na tvrdnju voditelja Mislava Bage da je Hrvatska najgora ekonomija u EU-u. "Nemojte zaboraviti da smo u 2017. izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Da nismo nešto dobro napravili, vjerojatno ne bismo bili izašli iz te procedure", dodao je.

Na konstataciju da 50 posto mjera uopće nije provedeno, Plenković kaže:

"Nije točno. Evo sad smo imali analizu cijeloga dokumenta zadnja tri sata sa svim resorima. Broj mjera koji je u tijeku je puno veći nego ovo što vi sada govorite. Prema tome, ono što smo napravili u 2017. godini, ostvarili smo ubrzano smanjenje javnog duga, ostvarili smo proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, zdrave temelje za provođenje strukturnih reformi. Najbolju turističku sezonu, gospodarski rast i pritom, ako pogledate i izvješće rejting agencija, da su nam izgledi kreditnog rejtinga pozitivni i dignuti su. Samo smo na jednu stepenicu ispod investicijskog kreditnog rejtinga."

O kritikama Maletić

Komentirao je i kritike potpredsjednice HDZ-a Ivane Maletić, koja je iz Bruxellesa poručila da "hrabro prelazimo dolinom političke smrti".

"Imala je šansu biti članica vlade. Ona se na tome zahvalila", kaže Plenković.

O Kolindi

Na upit zar ga ne brine kad mu predsjednica Republike šalje svakodnevne poruke gdje gradi svoj politički imidž i vodi kampanju kritizirajući vladu, premijer kaže:

"Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići, a ja još nisam direktno od nje čuo da na njih zaista želi ići, krajem 2019. godine. Vjerujem da u svojim komentarima i opservacijama nastoji poslati poruke o tome da se kao predsjednica države brine za skladno funkcioniranje vlasti i sugerira što bi po njenom sudu bilo važno."

Na upit bi li je podupro kao kandidatkinju HDZ-a, kaže da se prvo mora odlučiti o drugom mandatu.

"Predsjednica radi svoj posao. Kad se odredi da li želi biti kandidatkinja, donijet ćemo odluku kao stranka. Nije to stvar koju ja kao predsjednik stranke sam odlučujem", zaključuje Plenković.

Pročitajte više