Oboljele od raka dojke od ovog mjeseca moraju plaćati lijek, Kujundžić: Postoje i drugi lijekovi

Foto: Pixsell/Patrik Macek 

KOMENTIRAJUĆI uvođenje nadoplate na lijek Xeloda za pacijentice s metastatskim rakom dojke, koji je od ožujka prebačen na dopunsku listu lijekova HZZO-a, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je danas kako na osnovnoj listi, koja je besplatna za pacijente, postoje dokazano jednako dobri lijekovi koji su pacijenticama dostupni, a osjetno su jeftiniji.
 
"Jednaka su pravila za sve generike, i drugi su lijekovi jednako vrijedni i ne može se pravilo mijenjati prema jednom lijeku. Pojavili su se jednako dobri lijekovi, ali osjetno jeftiniji. Mi moramo solidarno čuvati i druge pacijente i za njih osigurati lijekove. Dakle, ti lijekovi koji se nude dokazano su jednako dobri, a koštaju manje", rekao je Kujundžić.
 
Prema pisanju Večernjeg lista, pacijentice s metastatskim rakom dojke koje koriste Xelodu radi sprečavanja rasta stanica karcinoma od sada lijek moraju nadoplatiti 370 kuna.
 
U HZZO-u kažu kako je do takve odluke Upravnog vijeća HZZO-a došlo na temelju provedenog javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova i na temelju prijedloga cijene koju je ponudio nositelj odobrenja. Dodaju kako na osnovnoj listi HZZO-a postoji još osam generičkih paralela lijeka kapecitabin u ukupno 17 pakiranja, koji su osiguranim osobama dostupni bez doplate.
 
"Nedopustivo je da bolesnice za nadoplatu doznaju u ljekarni"
 
Lijek kapecitabin, zaštićenog imena Xeloda, samo jednog nositelja odobrenja nalazi se na dopunskoj listi lijekova i doplata je utvrđena kao razlika između ukupne cijene lijeka i utvrđene referentne cijene.
 
Ako pacijentica želi primati isti lijek bez doplate, postoji mogućnost da joj se propiše isti lijek s osnovne liste, uz uputu da se posavjetuje sa svojim liječnikom, poručili su iz HZZO-a.
 
Nedopustiv je birokratski način na koji je to napravljeno i da bolesnice za nadoplatu doznaju tek u ljekarnama kada podižu lijek, smatra Ivana Kalogjera, osnivačica udruge "Nismo same" za pomoć ženama oboljelima od raka. 
 
Pacijente i onkologe trebalo se na vrijeme upozoriti na tu promjenu kako bi bolesnice imale vremena razgovarati sa svojim liječnikom i dobiti sve potrebne informacije o nekom drugom lijeku iz te skupine koji bi mogle koristiti, kaže Kalogjera.

Pročitajte više