HDZ ratifikaciju Istanbulske konvencije traži od 2014., njihovi glasači su to dvaput podržali na izborima

Foto: FAH

HDZ i predsjednika stranke Andreja Plenkovića, ujedno i hrvatskog premijera, ovih se dana s klerikalne desnice optužuje da je izdao ili prevario birače HDZ-a svojom odlukom da Istanbulsku konvenciju uputi na ratifikaciju u sabor. 

To su u izjavama ili priopćenjima poručili Željka Markić, ekstremistički nastrojen hercegovački svećenik fra Mario Knezović (najpoznatiji po fotografiranju s dječacima koji nose majice s natpisom Crna legija), zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović i mnoge druge perjanice nacionalističko-klerikalne scene. Njima su povjerovali i neki glasači HDZ-a, koji su svoju ljutnju izrazili na službenom Facebooku stranke.
 
No kao i mnogo puta dosad, desničarski ekstremisti i vjerski fundamentalisti imaju problem s istinom i činjenicama te šire fake news. 
 
Ratifikaciju Istanbulske konvencije podržavali su i Karamarkov i Plenkovićev HDZ
 
Naime, HDZ je na press konferenciji u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma, održanoj 25. studenog 2014. godine, jasno i glasno zatražio od tadašnje vlade pod vodstvom Zorana Milanovića da pokrene proceduru ratifikacije Istanbulske konvencije. Predsjednik HDZ-a tada je bio Tomislav Karamarko, a u ime stranke su na pressici govorili Miro Kovač (danas saborski zastupnik), Margareta Mađerić (danas državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) i Josipa Rimac (danas državna tajnica u Ministarstvu uprave). 
 
Njih troje su 2014. godine u ime HDZ-a zatražili od SDP-ove vlade sljedeće: ''Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska još nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u saboru!''
 
Nakon toga su dvaput održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj; na prvima je HDZ i Domoljubnu koaliciju predvodio Tomislav Karamarko, a na drugima je HDZ predvodio Andrej Plenković, a stranka se nije javno izjasnila da mijenja svoj stav u vezi s Istanbulskom konvencijom, čiju je ratifikaciju zagovarala još 2014. 

Glasači HDZ-a su dvaput na parlamentarnim izborima podržali HDZ koji je za Istanbulsku konvenciju
 
Dakle, glasači HDZ-a su dvaput glasali za HDZ koji se javno zalaže za ratifikaciju Istanbulske konvencije te bi prevara birača HDZ-a zapravo bila da HDZ odbije ratifikaciju Istanbulske konvencije.
 
Druga je stvar što su neki HDZ-ovi podržavatelji i istaknuti članovi pod utjecajem kampanje Katoličke crkve i klerikalnih udruga okrenuli ploču oko Istanbulske konvencije i što sada ponavljaju njihove laži o "rodnoj ideologiji", no nepobitna je činjenica da HDZ od 2014. podržava tu konvenciju i da su za takav HDZ njegovi fanovi dvaput glasali na parlamentarnim izborima. Oni, dakle, nisu prevareni, nego se otkriva da nisu dosljedni, da ne znaju koje politike podržava njima omiljena stranka i da su licemjerni.

Paradoksalno, ratifikacija Istanbulske konvencije od strane vlade HDZ-a predstavljala bi rijedak primjer kada ova stranka nije prevarila svoje birače i sve građane RH.

Pročitajte više