Piše: Hina | 09.03.2018. 07:35

Povjerenica EK traži da se Europska unija isključi iz Trumpovih carina

Foto: Hina

EU bi trebao biti isključen iz novih carina Sjedinjenih Država na čelik i aluminij, rekla je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom napomenuvši da je EU "bliski saveznik SAD-a".

"Zatražit ću više razjašnjenja tog pitanja idućih dana", rekla je Malmstrom i dodala da će se u subotu sastati s predstavnikom SAD-a za trgovinu Robertom Lighthizerom.

"U trgovinskom ratu ima samo gubitnika"

Francuska i Europska unija procijenit će posljedice carina koje je objavio predsjednik SAD-a Donald Trump i razmotriti odgovor, rekao je francuski ministar Bruno Le Maire.

"U trgovinskom ratu ima samo gubitnika", poručio Le Maire u objavi na Twitteru i dodao da Francuska žali zbog odluke SAD-a. "S našim partnerima u EU-u procijenit ćemo posljedice po naše industrije i dogovoriti prikladan odgovor", napisao je.

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak odredio carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući opetovana upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Carine na čelik i aluminij

Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišten američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost..

Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, bit će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbine tih dviju zemalja koje graniče sa Sjedinjenim Državama će ovisiti o ishodu pregovora koji su u tijeku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Brazil, drugi izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina.  Marcos Jorge, vršitelj dužnosti ministra trgovine te zemlje, u izjavi za agenciju Reuters je dodao i da, ako će biti potrebno, "ne isključuje pribjegavanje drugim mjerama kako bismo zaštitili nacionalni interes" Brazila.

Jedan dužnosnik američke vlade je rekao da će sve zemlje moći pregovarati sa Sjedinjenim Državama o mogućem izuzeću.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE