Smijenjen pomoćnik ministra Tolušića koji je pokušao zaustaviti inspekcije pred Uskrs

Foto: Hina

DAMIR Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane, razriješen je sa svoje dužnosti na zatvorenom dijelu sjednice vlade.

Podsjetimo, Agičić je prije nekoliko dana sa službene mail adrese Ministarstva poljoprivrede, sa službenim potpisom i zaglavljem Ministarstva, poslao upute veterinarskim inspektorima u kojima im nalaže da posljednji tjedan ožujka ne planiraju nikakve inspekcijske nalaze. Kao razlog ovih preporuka, Agičić je naveo - Veliki tjedan.

>> Pomoćnik ministra poljoprivrede naredio: Ne radite inspekcije pred Uskrs

Pomoćnik ministra poručio je u svojem mailu inspektorima kako će "njihovi subjekti imati povećan opseg posla i nije primjereno da im se tamo još i mi pojavimo radeći neke kontrole". Naglasio je kako treba "poštivati osobnost stranaka, njihove poslovne običaje i životne navike" te dodao kako im u tom razdoblju ne treba "da glumimo prerevnu inspekciju kad to nije primjereno".

Ministarstvo se ogradilo od poteza pomoćnika ministra

Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je takvu mogućnost.

"Postupanje o kojem govorite za Ministarstvo poljoprivrede potpuno je neprihvatljivo i zato će biti sankcionirano. Povećanu prodaju prehrambenih proizvoda uoči blagdana mora pratiti i pojačani inspekcijski nadzor subjekata koji hranu stavljaju na tržište. Tako je bilo za Božić, tako će biti i za Uskrs", piše u službenom stavu Ministarstva poljoprivrede.

Tolušić odmah odbacio mogućnost blažih inspekcija

Zamoljen za komentar pisma koje je njegov pomoćnik Damir Agičić uputio nekim veterinarskim inspekcijama, u kojem, kako donose mediji, poziva na labavljenje inspekcija tijekom Velikoga tjedna uoči Uskrsa, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izjavio kako nema govora da će bilo koji dan, a posebice u dane povećane potrošnje, kontrole biti blaže.

Na upit znači li to određene sankcije za Agičića, Tolušić je odgovorio kako treba prepustiti Ministarstvu da to rješava, podsjetivši kako je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine obavilo više od 50 tisuća inspekcijskih nadzora, od čega oko 15 tisuća u području veterinarstva.

Očito, danas je odrađen i dio posla koji se odnosio na Agičićev ispad.


>> Tolušić: Nema govora o blažim inspekcijama pred Uskrs

Širenje mržnje na Facebooku

Inače, ovo nije prvi ispad Damira Agičića. Index je već pisao o mržnji koju ovaj religiozni veterinar širi po društvenim mrežama.

>> Pomoćnik ministra širi mržnju po Fejsu: Ne podnosi protestante, nevjernike i zaštitnike životinja

Iako kao pomoćnik ministra povremeno predstavlja Hrvatsku u Europskoj uniji, Agičić je s briselskog aerodroma na Facebooku prozivao "Zapad", nazivajući ga "nekršćanskim, tolerantnim i bezbožnim". Naime, ovom veterinaru je zasmetalo što se na aerodromu prikupljao novac za životinje.

"Žalim sve agnostike, ateiste, protestante i sav otpad od vjere, žalim sve kojima Duh Sveti nije podario milost da se mogu potpuno predati Gospodinu na ovakvom klanjanju", pisao je pomoćnik ministra.

Pljuvanje po protestantima i ateistima

U drugoj objavi Agičić je objašnjavao zašto nema pričešćivanja protestanata.

"Neka oni skrušeno dođu u krilo crkve iz koje su đavoljom rabotom istekli ili neka nam ne podvaljuju ekumenizam da oslabe liberalizmom Svetu crkvu Katoličku!" pisalo je u drugoj objavi, u kojoj je Agičić objašnjavao zašto nema pričešćivanja protestanata.

"Opće je poznato kako su ateisti oholi ljudi, dostojni sažaljenja. Dovoljno im je da primijete ime Bog pa da knjigu smjesta tresnu o pod. Taknemo li ih u tu fiks-ideju, spopast će ih bjesnilo... Oni su ne samo uobraženi, nego i jednako toliko glupi", stajalo je u jednom od mnogobrojnih Agičićevih ispada.

Izbrisane objave

Nakon pisanja Indexa, Agičić je s Facebooka izbrisao objave u kojima širi mržnju. Ispravno pretpostavljajući da će izbrisati ili sakriti sve sporne objave, prije objave članka smo fotografirali i spremili neke od kontroverznih upisa s njegovog Facebook profila. Iz praktičnih razloga nismo spremili sve jer je takvih objava bilo i previše.

Dvije kuće i vikendica na moru

Iako Damir Agičić, kao i njegova supruga, radi u Zagrebu, prema imovinskoj kartici još uvijek su prijavljeni u Slavonskom Brodu.

Osim dviju kuća s okućnicom u Slavonskom Brodu Agičić posjeduje i vikendicu u Orebiću, površine 123 kvadratna metra.

Pročitajte više