Piše: R.I. | 08.03.2018. 15:59

Europska komisija podigla dvije tužbe protiv Hrvatske: "Godinama upozoravamo, ništa se ne mijenja"

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

EUROPSKA komisija objavila je danas na svojim stranicama da će tužiti Hrvatsku Europskom sudu pravde i to jer državna vlast nije uspjela riješiti problem odlagališta otpada Crno brdo pokraj mjesta Biljane Donje na zadarskom području i zbog činjenice da vlada nije redovito ažurirala zakone koji se odnose na sigurnost u zračnom prometu.

Kako je objavljeno na stranicama Komisije, Hrvatsku tuže Europskom sudu pravde jer "nije osigurala adekvatnu zaštitu ljudi i njihovog zdravlja, ali i okoliša, na području Crnog brda". Napominju kako se odlagalište nalazi svega 50 metara od obiteljskih kuća.

"Iako se Hrvatska u nekoliko navrata obvezala riješiti ovaj problem, u praksi se ne vidi nikakav pomak. Pune četiri godine odlagalište nije sanirano i sada postoji ozbiljna prijetnja od zagađenja tla i okolnih voda", stoji u priopćenju Europske komisije.

Ugroženo je zdravlje ljudi

"Hrvatska je trebala uskladiti pravila gospodarenja otpada do kraja 2015. godine. Na otpadu su velike količine feromangana i silikomangana, a kako hrvatske vlasti nisu napravile ništa po tom pitanju, gotovo 140.000 tona potencijalno štetnog i vrlo opasnog materijala odloženog na tlo predstavlja veliku prijetnju građanima i okolišu", dodaju.

Napominju i da su Hrvatskoj oko ovog problema slali više upozorenja, a s obzirom na to da ništa nije učinjeno nisu imali izbora nego tužiti Hrvatsku Europskom sudu pravde.

Komisija također tuži Hrvatsku Europskom sudu pravde jer nije na vrijeme ažurirala zakone koji se odnose na sigurnost u zračnom prometu.

"Prema uredbi Europske komisije, svaka država članica mora redovito ažurirati zakone koji se odnose na sigurnost u zračnom prometu i to s ciljem da se svaka sigurnosna prijetnja na vrijeme detektira i otkloni.

Ipak, bez obzira na učestale zahtjeve Komisije, Hrvatska još uvijek nije formalno ažurirala važeće zakone i nismo imali izbora nego proslijediti slučaj Europskom sudu pravde", zaključuje se.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE