Sportašice koje su mijenjale svijet

Foto: Guliver Image/Getty Images

DAN žena gotovo svugdje u svijetu obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.
 
Sportska redakcija Indexa pridružuje se čestitkama svim ženama i majkama, a naš skroman doprinos obilježavanju ovog jubileja bit će izbor pet za nas najznačajnijih žena koje su pomicale granice, mijenjale kako sam sport tako i društvo.
 
Izbor nije bio lagan, u povijesti sporta bilo je puno žena čiji su značaj, utjecaj i važnost bili golemi i dragocjeni. Počevši od Crne gazele Wilme Rudolph, preko neuništive Serene Williams, oktanske heroine Danice Patrick, pa sve do nevjerojatne Čehinje Ester Ledecke.
 
Puno je žena ispisalo najljepše stranice povijesti sporta, ali smatramo da su ovih pet doista promijenile puno toga. Ne samo zbog ostvarenih sportskih rezultata - koji su fantastični - nego puno više zbog toga što su dokazale da ne postoji nešto što muškarac može, a da žena za to nije sposobna.
 
Dugo se vremena smatralo kako je sport, onaj vrhunski, rezerviran samo za muškarce, a dominantno patrijarhalno shvaćanje baziralo se na tome da žena mora biti isključivo majka i domaćica.
 
Ovih pet veličanstvenih žena uspjele su napraviti nemoguće, iz temelja su promijenile zacementiranu paradigmu sporta i u nasljeđe budućim generacijama ostavile svoju najveću vrlinu - hrabrost. Hvala im na tome.
 

Pročitajte više