Piše: Martina Pauček Šljivak | 08.03.2018. 13:21

Linićeva kuma uhićena je prije četiri godine. Danas joj je odgođeno suđenje zbog bizarne greške suda

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

BIVŠA sisačko-moslavačka županica i kuma notornog Slavka Linića, Marina Lovrić Merzel, uhićena je prije četiri godine. Suđenje joj je trebalo početi tek danas, ali je odgođeno. Naime, sudac Ivan Turudić odgodio je suđenje jer je tvrtka Lav Auto Popec od koje je bivša županica kupila spornu zgradu za gradnju Hitne otišla u stečaj, a sud to nije znao iako je tvrtka prije pola godine brisana iz registra.

>>VIDEO Odgođeno suđenje Linićevoj kumi

Riječ je o podatku koji se može provjeriti u par sekundi, a dostupan je svima pa je tako krajnje bizarno da sud nije znao za to.


"Trgovački sud u Zagrebu brisao je ovaj subjekt (pod nazivom LAV AUTO-POPEC d.o.o. za prodaju i servisiranje motornih vozila u stečaju) dana 08.09.2017.", stoji u sudskom registru, a odvjetnik Marine Lovrić Merzel, Čedo Prodanović, novinarima je rekao da sud o tome nije službeno obaviješten i da će se provjeriti u sudskom registru je li to istina.

>> IMAMO DOKUMENT Linićeva kuma i sumnjiva kupnja zgrade za 10 milijuna kuna

>> INDEX OTKRIVA: Hitna u Sisku za čiju se kupnju tereti Lovrić Merzel nema ni kanalizaciju

"Oštetila Županiju za čak 4,2 milijuna kuna"

USKOK tereti Lovrić Merzel da je kupnjom zgrade od tvrtke Lav Auto Popec oštetila Županiju za čak 4,2 milijuna kuna.

"I. okr. je od veljače 2012. do srpnja 2013., unatoč činjenici da je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak, u dogovoru i na traženje III. okr., direktora V. okr. trgovačkog društva, poduzela sve kako bi osigurala da Županija za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od V. okr. trgovačkog društva kupi nekretninu koja nije bila adekvatna i to po cijeni znatno većoj od stvarne. U cilju realizacije navedenog I. okr. je 30. svibnja 2012. s III. okr. zaključila ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine za iznos od 9.800.000 kuna. Na taj je način na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti predmetne nekretnine, V. okr. trgovačkom društvu, na štetu Županije, pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 4.200.000 kuna", stoji u priopćenju USKOK-a od 3. travnja 2014., dan nakon uhićenja Lovrić Merzel.


Index je prije uhićenja bivše sisačke županice otkrio da je riječ o sumnjivoj kupnji zgrade za potrebe gradnje Hitne, koju je Županija platila 9,8 milijuna kuna.

Za vrijeme dok je bila županica, Lovrić Merzel je 22. ožujka 2012. Poreznoj upravi u Sisku poslala kupoprodajni ugovor od auto kuće Lav Auto Popec za procjenu vrijednosti zgrade koju joj je ta auto kuća ponudila na kupnju, iako je Županija tek 23. ožujka zaprimila ovu ponudu od autokuće Lav Popec.

Poreznoj slala dokumente na procjenu, iako još nije ni zaprimila ponudu

Tako je Poreznoj slala dokumente na procjenu, prije nego je uopće zaprimila ponudu auto kuće Lav Auto Popec za kupnju zgrade, što jasno potvrđuje sumnju u nezakonitost prodaje.

Index je prije četiri godine također otkrio i da spomenuta zgrada, plaćena vrtoglavih 9,8 milijuna kuna, u kojoj se nekad nalazio autosalon pa ga je Merzel Lovrić kupila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, nema čak ni kanalizaciju.

Naselje Pogorelac u kojem se Hitna nalazi često pliva i u fekalnim vodama, no u Ministarstvu zdravlja su nam prije četiri godine to porekli tvrdeći kao su pribavljene sve potrebne dozvole za rad Hitne i da nije točno da nemaju kanalizaciju.

Međutim, direktor Sisačkog vodovoda Srđan Marić tada je za Index potvrdio da cijelo sisačko naselje Pogorelac u kojem se nalazi i Hitna nema kanalizaciju, a istu informaciju dobili smo od još nekoliko izvora. Nakon toga smo dobili i fotografije koje dokazuju da se ispumpava septička jama kod Hitne.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE