Američki muzej holokausta povukao nagradu mjanmarskoj čelnici zbog masovnog progona muslimana

Foto: Hina
 
MUZEJ holokausta u Washingtonu povukao je svoju najvišu nagradu koju je bio dodijelio mjanmarskoj čelnici jer nije ništa učinila kako bi osudila i zaustavila progon muslimana Rohindža, objavljeno je u srijedu.
 
Odluka muzeja u Washingtonu o povlačenju priznanja dobitnici Nobelove nagrade za mir iz 1991. posljednja je u nizu sličnih odluka zbog njezine šutnje pred rasprostranjenim kršenjima prava Rohindža.
 
"Vlast je onemogućila pristup područjima gdje su počinjeni najgori zločini"
 
"Aung San Suu Kyi i njezina Nacionalna liga za demokraciju odbili su surađivati s UN-ovim istražiteljima, poticali su napade iz mržnje na Rohindže i onemogućavali novinarima pristup područjima gdje su počinjeni najgori zločini", kazao je muzej u pismu Suu Kyi koje je stavljeno i na web stranicu.
 
"S velikim žaljenjem povlačimo tu nagradu. Nismo lako donijeli tu odluku", kaže se u pismu na kojem stoji datum 6. ožujka.
 
Zbog ubojstava, silovanja i pljački mjanmarske vojske nad muslimanima Rohindžama, o kojima je UN sakupio dokaze i nazvao progon manjine klasičnim primjerom etničkog čišćenja, gotovo 700.000 njih pobjeglo je u susjedni Bangladeš.
 
Mjanmar, većinski budistička zemlja, niječe optužbe i kaže da sigurnosne snage vode legitimnu kampanju protiv terorista.
 
Već su se čuli i pozivi da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir - koju je dobila za desetljeća borbe za demokraciju - jer nije osudila zločine mjanmarske vojske. Nedavno su u Mjanmaru otkrivene masovne grobnice Rohindža, a pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Andrew Gilmour upozorio je da masovni progon Rohindža iz Mjanmara još uvijek traje.
 
>>UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ U Mjanmaru otkrivene masovne grobnice muslimana Rohindža
 
>>VIDEO Mjanmarske vlasti sravnile sa zemljom muslimanska sela
 
"Ne samo da još ima ubojstava i silovanja, ne samo da protjeruju ljude, već se radi o skoro sustavnom pokušaju da im se uništi budućnost", izjavio je Gilmour iz izbjegličkog kampa koji je posjetio u Bangladešu.
 
"Ni najmanje ne vjerujem u priču vlasti da napadaju radikalne pripadnike muslimanske manjine", dodao je Gilmour.
  

Pročitajte više