Vlada napokon ukida porez na zrak

Foto: Pixsell/Borna Filić, Patrik Macek
 
VLADA je prošli tjedan u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o šumama, kojim bi se više od 90 posto pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost oslobodilo plaćanja opće korisnih funkcija šuma. 
 
Kako je prva i najveća funkcija šume proizvodnja zraka, može se zaključiti kako je Vlada odlučila ukinuti, barem za većinu poreznih obveznika - porez na zrak. Lipa - udruga poreznih obveznika, na Facebook stranici napisala je kako se radi o vijesti desetljeća.   
 
Naime, novim bi se zakonom od plaćanja opće korisnih funkcija šume oslobodilo 90 posto dosadašnjih obveznika, što znači da više 181 tisuća dosadašnjih korisnika neće plaćati ovu naknadu, objašnjava ministar.
 
Naknadu trenutno plaćaju svi porezni obveznici
 
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako se novim zakonom kvalitetnije utvrđuje namjena sredstava prikupljenih od opće korisnih funkcija šuma (OKFŠ). To je naknada koju sada plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost, a to je više od 202 tisuće obveznika. 
 
"To znači sve tvrtke, odnosno fizičke i prave osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a koje ostvaruju ukupni godišnji prihod manji od tri milijuna kuna su oslobođene ove naknade", rekao je Tolušić.
 
Prema vladinu prijedlogu, naknada za OKFŠ bila bi zadržana u visini 0,0265 posto od ukupnog prihoda pravnih i fizičkih osoba koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost, ali bi tu naknadu plaćale samo pravne i fizičke osobe s prihodom većim od tri milijuna kuna godišnje. Time se, obrazlaže se u prijedlogu, posebno pomaže i potiče malo poduzetništvo. 
 

Pročitajte više