Gospodarsko-socijalno vijeće u Sisku: Odlazak ljudi iz Hrvatske ugrožava opstanak tvrtki

Foto: Pixsell/Nikola Čutuk 

U NEZAVIDNOJ gospodarskoj situaciji, kada je u pitanju opstanak nekoliko većih gospodarskih subjekata na području Sisačko-moslavačke županije, od županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća očekuje se poticaj za učinkovitiji socijalni dijalog, istaknuto je u Sisku gdje je na sjednici tog savjetodavnog tijela za novog predsjednika izabran Roman Rosavec, zamjenik sisačko-moslavačkog župana zadužen za područje gospodarstva.

Na sjednici na kojoj su, uz čelnike županije, bili nazočni i predstavnici poslodavaca i više sindikata, župan Ivo Žinić govorio je o važnosti socijalnog partnerstva i dijaloga te istaknuo da radnici zaslužuju veća materijalna prava i zaštitu, jer nedostatak kompetentne radne snage postaje sve veći problem i ozbiljno ugrožava opstanak mnogih tvrtki.
 
"Bilo bi nužno ostvariti takve uvjete i položaj radnika, kako bi se i dio onih koji su otišli vratio u zemlju", rekao je Žinić.
 
Što detaljnije upoznavanje sa stanjem u Rafineriji Sisak i kutinskoj Petrokemiji
 
Novi predsjednik GSV-a Roman Rosavec najavio je kako će se sjednice GSV-a održavati svaka tri mjeseca ili prema potrebi, ovisno o aktualnoj problematici.
 
Melita Mađo iz Nezavisnog hrvatskog sindikata predložila je da se članovi vijeća što prije detaljnije upoznaju sa stanjem u Rafineriji nafte Sisak i kutinskoj Petrokemiji, kako bi GSV svoje aktivnosti mogao usmjeriti u njihov opstanak.
 
Problem u školovanju krojača
 
O problemu nedostatka radnika govorio je Milan Stojanović, vlasnik sisačke tekstilne industrije Siscia, koja zapošljava 300 radnika.
 
"Tvornica", kaže, "ima i brend i tržište, ali nema dovoljno radnika". Smatra da je problem u školovanju krojača.
 
Među probleme ubrojao je i visoke troškove za prijevoz radnika, koji iznose 1,2 milijuna kuna na godinu i 17 posto bolovanja krojačica zbog njege bolesnih i nepokretnih roditelja, "jer postojeći sustav te probleme nije riješio".
GSV prestao s radom 2013.
 
GSV je u Sisačko-moslavačkoj županiji prestao radom 2013., ali se prošle godine ponovno konstituirao, a sada je nastupio novi jednogodišnji mandat.
 
Novi saziv vijeća ima 12 članova, a za dopredsjednike su izabrani Tihomir Babić, direktor kostajničkog Pounja, i Melita Mađo, predstavnica Nezavisnog hrvatskog sindikata.
 
Na sjednici je usvojen i novi Poslovnik o radu. 

Pročitajte više