Iranski ministar u posjetu Sarajevu: Želimo jačati odnose sa zemljama Balkana

Foto: Hina

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif najavio je danas u Sarajevu kako će njegova zemlja nastojati jačati odnose s državama jugoistočne Europe uključujući Bosnu i Hercegovinu.
 
"Želimo suradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH", kazao je Zarif novinarima tijekom službenog posjeta toj zemlji. On je kazao kako je od najviših dužnosnika te zemlje dobio uvjeravanja da će raditi na otklanjaju problema koji priječe bližu suradnju, za što su otvorene brojne mogućnosti nakon ukidanja sankcija kojima je Iran ranije bio izvrgnut.
 
"Drago mi je što će doći do obnove bilateralnih konzultacija dvije zemlje, posebice na planu borbe protiv ekstremizma i terorizma koji nema veze ni s jednom religijom ili nacijom", kazao je Zarif.
 
Crnadak: Interes BiH jačanje odnosa s Iranom
 
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako je interes njegove zemlje jačati suradnju s Iranom, a s tim ciljem nakon stanke od deset godina ponovo se uspostavljaju bilateralne konzultacije na razini ministarstava vanjskih poslova.
 
Po Crndakovim riječima, dio jačanja suradnje dviju zemalja je i jačanje gospodarskih odnosa pa će se zbog toga raditi na liberalizaciji viznog režima s Iranom slijedeći primjer Srbije, koja je vize za Irance nedavno potpuno ukinula, te na uspostavi izravnog platnog prometa, što ranije nije bilo moguće zbog sankcija nametnutih Teheranu.
 
"Razgovarali smo i o pitanju ekstremizma i terorizma te konstatirali kako nasilje i ekstremizam nisu svojstveni ni islamu niti kršćanstvu, a dvije zemlje spremne su dati maksimalni doprinos borbi protiv terorističke opasnosti", kazao je Crnadak.
 
Iran želi jačati gospodarske veze s BiH
 
Potvrdio je kako je temom razgovora bilo i stanje u regiji jer je Zarif prije dolaska u Sarajevo bio i u Bugarskoj, Srbiji te Hrvatskoj.
 
Šef iranske diplomacije u Bosnu i Hercegovinu je doputovao nakon posjeta Hrvatskoj, a u njegovoj pratnji bili su predstavnici tridesetak tvrtki i dužnosnici Iranske gospodarske komore.
 
Na gospodarskom forumu održanom tijekom dana potpredsjednik iranske komore Masoud Khansari kazao je kako u njegovoj zemlji žele podignuti trgovinske i gospodarske veze s BiH na višu razinu i tako iskoristiti pretpostavke koje nude "iznimno dobri" politički odnosi dviju država.

Pročitajte više