Crnogorski ministar podnio ostavku zbog sukoba interesa

SKUPŠTINA Crne Gore prihvatila je u četvrtak ostavku ministra za europske integracije Aleksandra Andrije Pejovića, koji je obavljao i dužnost glavnog koordinatora u pregovorima s Europskom unijom.

Pejović je 22. veljače podnio ostavku na mjesto člana vlade Crne Gore iz, kako je naveo, moralnih razloga, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije ocijenila da je u sukobu interesa.

"Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući djelovanje crnogorskih institucija, odlučio sam postupiti na ovaj način kako bih relaksirao vladu i sebe osobno pritiska koji je nastao nakon donošenja odluke ASK", naveo je Pejović.
 
Istovremeno imao status veleposlanika
 
ASK je nakon prijave nevladinih organizacija utvrdila da je Pejović prekršio zakon o sprječavanju korupcije jer je suprotno ustavu Crne Gore istovremeno imao status veleposlanika.
 
Pejović je prema nalazu ASK-a nezakonito primao 3168 eura kao pregovarač s EU-om, kada ga je prije godinu dana na tu funkciju imenovala vlada. Vlada je predložila parlamentu da tu dužnost do daljnjeg obavlja potpredsjednik za politički sustav, unutarnju i vanjsku politiku i ministar pravosuđa Zoran Pažin.
 
Premijer se ogradio od odgovornosti
 
Premijer Duško Marković drži da njegova vlada nema odgovornosti što se Pejović našao u sukobu interesa upravo njenom odlukom.
 
''Važno je da ovaj sukob interesa nije rezultat namjere, nego pogrešnog tumačenja zakona. Do te spoznaje smo došli zahvaljujući aktivnostima NVO sektora, i želim osnažiti takav pristup'', kazao je Marković.
 
Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je prigodom posjeta Podgorici u utorak ocijenio da ostavka Pejovića neće imati nikakvog utjecaja na put Crne Gore ka EU-u.

Pročitajte više