VELIKO PRIZNANJE Dva hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice

Foto: Facebook/Instagram

OD DANAS se još dva hrvatska restorana, šibenski Pelegrini i dubrovački 360, mogu pohvaliti prestižnom Michelinovom zvjezdicom.

Naime, danas je objavljeno novo online izdanje Michelinova vodiča za Hrvatsku. Lani je, podsjetimo, prvi put u povijesti Michelinovu zvjezdicu dobio jedan hrvatski restoran - rovinjski Monte, a ove godine je ta velika čast pripala šibenskom restoranu Pelegrini i dubrovačkom restoranu 360.

Upravo se Pelegrini prošle godine, nakon što je Monte postao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom, najviše spominjao kao restoran koji je definitivno zaslužio tu prestižnu oznaku.

Zvjezdicom Pelegriniju ispravljena pogreška od prošle godine

 
Naime, ugledni kuhari koje smo kontaktirali su svi redom istaknuli kako je Monte definitivno zaslužio Michelinovu zvjezdicu, ali su izrazili i nezadovoljstvo činjenicom da je nije dobio i Pelegrini, koji se opravdano smatra najboljim restoranom u Hrvatskoj.

U novom izdanju Michelinova vodiča četiri restorana dobila su preporuku pod nazivom Bib Gourmand, koja se odnosi na restorane koji nude iznimno dobru hranu po umjerenim cijenama. Preporuku Bib Gourmand dobila su četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.


Preporuke Michelina sada ima 55 hrvatskih restorana, što je porast u odnosu na prošlogodišnje 33 preporuke.

Restoranima čestitao ministar turizma

Novi Michelinov online vodič za Hrvatsku rezultat je obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje

Restoranima Pelegrini i 360 čestitao je i ministar turizma Gari Capelli.

"Čestitam restoranu Pelegrini iz Šibenika i dubrovačkom restoranu 360 na dobivenim Michelinovim zvjezdicama te rovinjskom Monteu na potvrdi prošlogodišnjeg priznanja. Isto tako, čestitam i svim uvrštenima na Michelinovu listu preporuka te dobitnicima oznake Bib Gourmand. Ova priznanja velika su nagrada za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete i stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja, a koji je postao jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku. Vjerujem kako će ovo svima biti dodatan poticaj za daljnji razvoj, ulaganje u ljudske resurse i povezivanje ponude s lokalnim proizvođačima. Želja mi je da zajedno nastavimo uspješno graditi imidž Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije", rekao je Capelli.

Pročitajte više