Podignuta optužnica za eksploziju silosa kod Splita, traže se uvjetne kazne

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

PODIGNUTA je optužnica za eksploziju silosa u Vranjicu. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti tri pravne i četiri fizičke osobe. U eksploziji koja se dogodila malo prije podneva 14. travnja prošle godine ozlijeđeno je nekoliko radnika, a pričinjena šteta cijeni se na ne manje od devet milijuna kuna.

Nesreća se dogodila u silosu tvrtke Ameropa žitni terminal. Optužena je tvrtka te dvojica zaposlenika, Ante Bogdan, voditelj održavanja, te Zdravko Eškinja, voditelj operative. Terete ih da su suprotno pravilnicima o mjerama zaštite na radu i zaštite od požara obavljali poslove zavarivanja u starom silosu bez odobrenja za zavarivanje bez isključivanja pogona elevatora i stvaranja sigurnih uvjeta za zavarivanje, i to s radnicima koji nisu bili stručno osposobljeni za zavarivanje, te da su dopustili radove bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom. Nisu prijavili privremeno gradilište, ni plan radova, olako držeći da neće doći do posljedica, navodi se u optužnici.

Eksploziju izazvalo zapaljenje smjese uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla

Do eksplozije je došlo u 11:57, dok su radnici varili rupu na elevatoru na 9. etaži silosa. Elevator je bio u pogonu. Utvrđeno je da je eksploziju izazvalo zapaljenje smjese uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla i kisika iz zraka iskrom ili užarenom česticom tijekom procesa elektrolučnog zavarivanja.

Radnici Romeo Dolić i Hrvoje Mravak zadobili su teške opekotine 2. i 3. stupnja na više od 30 posto tijela, lakše su ozlijeđena i dvojica radnika Amerope žitnog terminala, na silosu je došlo do štete veće od devet milijuna kuna. U eksploziji su komadi metala letjeli i po nekoliko desetaka metara pa je pravo čudo kako netko nije poginuo. 

Uz Ameropu žitne terminale i dvojicu njihovih djelatnika optuženi su i izvođač i podizvođač radova, Cvrlje metalna gradnja i Kovinomost Sinj te direktori Slobodan Crvlje i Hrvoje Šimundža.

Predložena je uvjetna sankcija za fizičke osobe te novčana kazna za pravne osobe, 80 tisuća kuna za izvođača i podizvođača radova te 100 tisuća kuna za Ameropu žitni terminal.

Pročitajte više