Reper u Španjolskoj osuđen na tri godine zatvora zbog stihova: "Želimo smrt tih svinja"

Foto: Instagram

REPER s Mallorce osuđen je na zatvorsku kaznu od tri i pola godine zbog stihova svojih pjesama.

Za 24-godišnjeg Josepa Miquela Arenasa Beltrána, u Španjolskoj poznatijeg po umjetničkom imenu Valtonyc, španjolski Vrhovni sud prošli tjedan nije imao milosti, prenosi Unilad.

Sud je presudio da njegovi stihovi "glorificiraju terorizam te su puni kleveta i uvreda na račun krune", izvijestio je Catalan News.

U jednoj od svojih pjesama, Tuerka Rap, Valtonyc kritizira Kraljevinu Španjolsku za odnos sa saudijskom kraljevskom obitelji.

Osim toga, kritizirao je njihovu vanjsku politiku te način na koji troše novce. "Situacija me brine, podržavat moram obitelji dvije, svoju i kraljevsku", neki su od stihova koji su ga strpali iza rešetaka.

"Želimo smrt tih svinja", još je jedan od stihova koji je na sudu prezentiran kao dokaz, a odnosi se na španjolske korumpirane političare.

Reper, koji svoje radove objavljuje online kako bi ga ljudi mogli slušati besplatno, oglasio se na Twitteru. "Presuda Vrhovnog suda je već izrečena. Tri godine i šest mjeseci zatvora zbog mojih pjesama. Moram u zatvor. Oglasit ću se čim dobijem više informacija", napisao je.

Njegovi odvjetnici tijekom suđenja inzistirali su na njegovom pravu slobode govora i umjetničkog stvaranja, tvrdeći kako su stihovi hip-hop pjesama često provokativni ili simboličnog jezika.

Gradonačelnica Barcelone, Ada Colau, jedna je od onih koja je stala na stranu mladog repera te progovorila o cenzuri. "Tužna i mračna vremena kad se morate boriti za nešto tako očigledno, kao što je da repanje nije zločin", napisala je, između ostalog.

Nije prvi put da je reper osuđen na zatvorsku kaznu u Španjolskoj zbog stihova. Pablo Hansel 2011. osuđen je na dvije godine iza rešetaka.

Pročitajte više